Do sada uništeno blizu 200 tona uginulih životinja

U kafilerijama u Srbiji do sada je, na neškodljiv način, uništeno oko 200 tona leševa uginulih životinja, od čega 169 tona u kafileriji u Inđiji. Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković i načelnica veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin obišle su danas kafileriju „Energo zelena“ u Inđiji u kojoj je Vlada Srbije odobrila da se, pod posebnim uslovima, prerade životinje uginule u poplavama koje su zadesile proteklih dana Srbiju, ali i Republiku Srpsku i BiH.

Čelebićanin je navela da u Srbiji trenutno postoje tri kafilerije u kojima se mogu uništavati leševi životinja, a kafilerija u Inđiji ima najveće kapacitete, dok se dve manje nalaze u Somboru i Ćupriji.

Prema njenim rečima, prilikom transporta, ulaska i prerade tih sirovina moraju strogo biti ispoštovane procedure. Kafilerija u Inđiji, dodala je, ima dovoljne prerađivačke kapacitete, ogromne prijemne tankove i ispunjava sve veterinarske i sanitarne uslove, kada je u pitanju postupanje sa ovim materijalom.

Čelebićanin je napomenula da će prilikom transporta stoke iz pograničnih područja biti ispoštovana specifična procedura, kao i da će leševi životinja biti transportovani u specijalnim vozilima koja su posebno označena.

„Leševi životinja prerađuju se u mesno koštano brašno prve kategorije koje se koristi kao gorivo u pećima sa izuzetno visokim temperaturama od 800 do 1.000 stepeni i u tehničku masnoću, koja se takođe služi u tehničke svrhe“, objasnila je načelnica veterinarske inspekcije.

Tokom obilaska Morovića i Višnjićeva ministar Bogosavljević Bošković rekla je da je situacija u nekim sremskim selima izuzetno teška i da su mnoge životinje u opasnosti da se uguše. 

„Neke životinje su već uginule, a sada predstoji borba da se spasi stoka koja je preživela, za šta su veterinarske službe potpuno spremne“, istakla je Bogosavljević Bošković. 

Ministar poljoprivrede i životne sredine rekla je da je znatan deo stoke već spasen u prethodim danima, i poručila da niko ne treba da sumnja u to da je cilj da se spasu životinje, ali da se moraju poštovati prioriteti, među kojima je prvi spasavanje ljudskih života.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede