Do kraja oktobra prijaviti stanje na pčelinjaku

košnice

Pčelari su dužni da do 31. oktobra prijave broj košnica sa kojima ulaze u zimu. Ovo je zakonska obaveza pčelara i on mora dva puta godišnje, u aprilu i oktobru,

košnice

da prijavi brojčano stanje pčelinjih zajednica svojoj veterinarskoj stanici, odnosno, ovlašćenom obeleživaču  – veterinaru.

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) podseća da se u elektronskoj Centralnoj bazi Uprave za veterinu, za popis, odjavu i prijavu košnica nalazi modul koji to omogućava.

Pčelar treba da ode do svoje teritorijalno nadležne veterinarske stanice koja je obeležila pčelinjak i prijavi broj košnica sa kojim ulazi u zimovanje. Takođe, potrebno je da sa sobom ponese spisak svih brojeva košnica koje ulaze u zimu (najbolje već upisan u Obrazac za prijavu stanja), kao i da ponese pločice sa brojevima rasformiranih košnica kako bi ih vratio veterinaru u slučaju da je broj košnica sada manji od broja koji je pčelar tokom godineimao obeležene brojevima. Nakon prijave, veterinar će pčelaru izdati potvrdu da je izvršio redovni popis, overenu, sa datumom kada je to urađeno (tako da neće biti moguće retroaktivno prijavljivanje nakon 31. oktobra).

SPOS podseća pčelare da je izdavanje potvrde besplatno, jer su sredstva za te namene obezbeđena u budžetu Republike Srbije.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede