Distribucija protivgradnih raketa prema riziku od grada

soja nakon grada 2

Državna revizorska institucija: Distribucija raketa prema riziku od grada, kako bi krajevi pod većim rizikom imali dovoljno protivgradnih raketa.

U Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine su predstavljena dva izveštaja o reviziji svrsishodnosti poslovanja „Subvencije jedinica lokalne samouprave javnim preduzećima“ i „Protivgradna zaštita u Republici Srbiji“.

Predsednik Državne revizorske institucije (DRI) je ovom prilikom naglasio da će DRI od ove godine vršiti i reviziju datih preporuka subjektima revizije i proveravati kako su ih subjekti sproveli, navodi se u saopštenju DRI. 

Distribucija raketa prema riziku od grada

U Izveštaju o reviziji svrsishodnosti „Protivgradna zaštita u Republici Srbiji“, dr Pejović je podsetio da je grad, kao elementarna nepogoda u poslednje tri godine u Srbiji naneo ukupnu štetu od oko šest milijardi dinara, od čega najviše u poljoprivredi.

„Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ), prilikom planiranja sredstava
potrebnih za funkcionisanje protivgradne zaštite, distribuciju protivgradnih
raketa i održavanje lansirnih stanica, ne obezbeđuje u dovoljnoj meri zaštitu poljoprivrednog proizvoda i poljoprivrednog proizvođača, ključna je poruka našeg izveštaja“, rekao je dr Pejović.

On je dodao da u periodu 2015-2017. godine, RHMZ nije raspolagao optimalnom količinom raketa, ali je u istom periodu i utrošeno manje od količine koja se nalazila u opticaju.

S obzirom da su delovi teritorije Republike Srbije različito izloženi dejstvu grada, nemaju sve lansirne stanice potrebu za istom količinom protivgradnih raketa, niti ih troše istom dinamikom.

Zato određen broj raketa ostane neutrošen na kraju sezone, dok neke lansirne stanice ostanu bez raketa u toku dejstva, naglasio je generalni državni revizor.

On je dodao da se dešavalo da, na kraju godine, ostane veći broj raketa na stanju, nego broj potrošenih raketa.

Umesto sadašnje linearne podele, RHMZ mora da distribuira rakete prema riziku od grada, kako bi krajevi pod većim rizikom imali dovoljno protivgradnih raketa, poručio je dr Pejović.

On je dodao da je revizijom utvrđeno da je RHMZ od istog proizvođača, istu vrstu raketa, nabavljao po ceni koja je za 18 odsto niža od cene po kojoj su nabavljale neke jedinice lokalne samouprave.

Pojedine jedinice lokalne samouprave vrše procenu štete na osnovu Uputstva o jedinstvenoj metodologiji za procenu štete od elementarnih nepogoda iz 1987. godine, propisanog na osnovu Zakona o statističim istraživanjima od intersa za celu zemlju koji je prvi put donet još 1973. godine.

DRI je dala preporuku Ministarstvu poljoprvrede, šumarstva i vodoprivrede da propiše metodologiju na osnovu koje će JLS da vrše preliminarnu procenu oštećenja od grada na poljoprivrednim kulturama, navodi se u saopštenju.

DRI će ove izveštaje o reviziji svrsishodnosti poslovanja predstaviti sutra, 12. februara u Nišu, a u sredu, 13. februara u Kragujevcu.

Održavanje konferencija je podržao projekat „Unapređenje finansijske odgovornosti institucija Republike Srbije kroz eksternu reviziju“ u okviru Fonda za dobru upravu (GGF) kroz koji Vlada Velike Britanije pruža reformsku podršku Republici Srbiji.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede