Direkcija za nacionalne referentne laboratorije otvorena u Batajnici

Počela je da radi Direkcija za nacionalne referentne laboratorije. U okviru direkcije otvorena je Fitosanitarna laboratorija, a do kraja godine, kako je najavila ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković, biće otvorena i laboratorija za kontrolu ispravnosti i kvaliteta mleka.

Laboratorija je najvažnija karika u sistemu kontrole hrane, ali i potencijal za dalji naučno-istraživački rad u oblasti poljoprivrede, bezbednosti hrane i zaštite zdravlja potrošača, rekla je resorna ministarka.

Otvaranju je prisustvovao i Majkl Devenport, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji koja je u laboratoriju u periodu od 2004. godine do 2014. godine uložila osam miliona evra za izgradnju i adaptaciju prostorija, opremanje i u obuku osoblja. On je rekao da će laboratorije predstavljati neophodan važan element u lancu bezbednosti hrane u skladu da međunarodnim i evropskim standardima kao i da će pomoći zaštiti zdravlja potrošača.

Prošle godine naša zemlja je za nabavku opreme za kompletiranje fitosanitarne i semenske laboratorije uložila 40 miliona dinara. U ovoj godini, kako je rekla ministarka, u budžetu su obezbeđena sredstva za nabavku opreme kojom će biti kompletirana i laboratorija za ispitivanje kvaliteta sirovog mleka.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede