Deveti forum o organskoj proizvodnji održan u Selenči

logo selenca organik logo

U Selenči je 25. septembra održan Deveti forum o organskoj proizvodnji. O tom događaju organizatori su izdali

logo selenca organik logo

saopštenje za medije.

„Srbija ima veliku šansu da postane značajan izvoznik organske hrane i za te proizvode sve veća je zainteresovanost evropskih kupaca ali da bi se ostvarila ta mogućnost neophodno je da se, uz povećanje površina, osigura stabilna proizvodnja i podrška države za plasman na izvoznim tržištima, poručeno je sa međunarodnog devetog Foruma o organskoj proizvodnji u Selenči koji je organizovao  Centar za organsku proizvodnju Selenča (COPS), zajedno sa Poljoprivrednim Univerzitetom iz Nitre u Slovačkoj i Univerzitetom u Novom Sadu, uz podršku Vlade Vojvodine i Evropske preduzetničke mreže.

Forumu posvećenom plasmanu organskih proizvoda na domaćem i inostranom tržištu prisustvovali su proizvođači, kompanije, razvojnoistraživačke, naučne i državne institucije iz osam evropskih zemalja, a u organizaciji programskih aktivnosti, osim osnivača i članova COPS-a, doprinos su dali EkoRuralNet iz Hrvatske, Vojvođanski klaster organske poljoprivrede i Regionalna razvojna agencija APV. Predstavnici Ministarstava poljoprivrede i zaštite životne sredine i Ministarstva trgovine i telekomunikacija učestvovali su u okruglom stolu sa kojeg je izašla inicijativa za unapređenje postojećeg modela podrške za izvoz organske hrane, upućena nadležnim institucijama. U radu Foruma učestvovala je i ekonomski diplomata Ambasade Republike Slovačke u Srbiji Helena Mravikova.

Otvarajući Forum predsednik Opštine Bač Dragan Stašević ukazao je na trend povećanja poljoprivrednih površina pod organskim proizvodima i sve veći značaj ove proizvodnje u agrobiznisu Srbije, istakavši da je Selenča na ovom polju lider u regionu.

Organizatori kao veliki uspeh ovogodišnjeg Foruma o organskoj proizvodnji navode konstruktivno vođene razgovore na Međunarodnim poslovnim susretima „AgroOrganic B2B“, na kojima je 79 učesnika zatražilo 155 sastanaka  i pored činjenice da su ovo prve održane „bi tu bi“ sesije u regionu, kada je organskoj poljoprivredi reč.

Stručnjaci Instituta Mihajlo Pupin predstavili su u regionu jedinstven, savremeni automatizovani uređaj za proizvodnju električne energije na bazi korišćenja svetlosne energije sunca, koji bi mogao imati značajnu ulogu u povećanju navodnjavanih poljoprivrednih površina u Srbiji. Prvi pokretni robotizovani solarni energo-generator (MobiSun pro Energy) zahteva minimalne investicije u odnosu na klasične vidove navodnjavanja, a obezbeđuje značajan ekonomski efekat na srpsku poljoprivredu.

– Ovaj, energetski efikasan ekološki uređaj, koristi sunčevu energiju, ne povezuje se na električnu mrežu i ne zahteva nikakvu građevinsku infrastrukturu, a navodnjavanje na ovaj način ne zagađuje životnu sredinu – objasnio je prof. dr Aleksandar Rodić, stručnjak projektnog tima Instituta „Mihajlo Pupin”, vodeće domaće institucije u domenu informaciono – komunikacionih tehnologija.

O inovativnim rešenjima u poljoprivredi u okvru razvojnoistraživačke sesije Foruma razgovarali su predstavnici 14 institucija iz četiri zemlje” – kaže se u saopštenju, koje je medijima uručeno na samom početku Foruma.

Izvor: www.agroservis.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede