Danas je svetski dan zaštite životne sredine

poplave poljoprivreda

Ovaj 5. jun, Dan zaštite životne sredine, Republika Srbija obeležava u posebnim okolnostima, pod teretom posledica poplava, koje su i upozorenje i podsećanje na to koliko smo zavisni i povezani s prirodom.

poplave poljoprivreda

Klimatske promene jedan su od najvećih izazova savremenog sveta, izazov koji ne poznaje granice, koji ne pravi razliku između malih i velikih ili između bogatih i siromašnih. Taj problem zahteva hitno i odgovorno reagovanje kako bismo smanjili uticaje na promene klime, ali i sprečili posledice tih promena, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Srbija se suočava sa efektima katastrofalnih poplava, kroz lјudske žrtve i materijalnu štetu, ali i kroz ugroženost vitalnih polјoprivrednih artikala, hrane i zdravlјa i narušenu ekološku ravnotežu. Ministarstvo polјoprivrede i zaštite životne sredine, na osnovu procene situacije na terenu, pravi plan najvažnijih zadataka iz oblasti zaštite životne sredine, a  sve aktivnosti na saniranju šteta u narednom periodu biće dobra osnova za sva buduća prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove.

Zaštita životne sredine su i korporativna društvena odgovornost i svest o klimatskim promenama i stalno razvijanje sistema upravlјanja rizikom, udruženo delovanje institucija sistema, nevladinog sektora, medija i javnosti. Ministarstvo će zato posebno insistirati na pravovremenom informisanju građana kako bi saradnja svih društvenih činilaca bila bolјa, uz obezbeđivanje prava da svi ravnopravno učestvuju u donošenju odluka u vezi sa životnom sredinom, a samim tim i u kriznim situacijama.

U Republici Srbiji, ovog 5. juna, više nego pre, potrebno zajedničko delovanje svih državnih organa i ustanova, privrednih subjekata, nevladinih organizacija i građana, kako bi posledice koje su ostavile nedavne poplave bile što pre otklonjene. Apelujemo na aktivizam svih subjekata u ovim danima koji su teški za očuvanje zdravlјa i životne sredine. Posebno se zahvalјujemo svim volonterima na spremnosti i požrtvovanju i njihovom maksimalnom doprinosu, navodi se u saopštenju.

Svetski dan zaštite životne sredine, 5. jun, ustanovila je Generalna skupština UN, na dan održavanja Konferencije o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972. Na konferenciji se okupilo 113 država, koje su priredile zajedničku izjavu o potrebi međunarodne saradnje u cilјu zaštite životne sredine. Tog dana lјudi širom sveta ujedinjeno deluju kako bi obezbedili čistiju, zeleniju i sjajniju budućnost za sebe i generacije koje dolaze. U svetu se na ovaj dan pokreću brojne aktivnosti u koje je uklјučena javnost, a koje propagiraju odgovorni odnos prema okruženju.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede