Cena pšenice u otkupu niska, a ratari priželjkuju bar 20 dinara za kilogram

psenica kipovanje

Žetva pšenice je u punom jeku. Ratari kažu da je rod na parcelama na kojima je primenjena puna agrotehnika zadovoljavajući, dok sa cenom nisu zadovoljni.

psenica kipovanje

Na početku žetve pšenice govori se o ceni od oko 17 dinara za kilogram.

„Smanjio sam površine pod pšenicom sa 30 na desetak hektara. Zbog cene, jer nikad se ne zna. Posejao sam više soje i kukuruza. Ukoliko budem imao niži prinos od tri tone zrna pšenice po jutru neću imati dobit. Bilo bi dobro kada bismo mi paori znali cenu pre setve i kada bi postojala zaštitna cena, pa da se odlučimo da li da je sejemo ili ne. Kilogram pšenice treba da košta najmanje 20 dinara“, rekao je na manifestaciji „Žetveni dan“, koju je u Kuzminu organizovao Zadružni savez Vojvodine, poljoprivrednik Đorđe Runjanin.

Niko ne može da zna unapred kakva će cena pšenice biti, jer ona zavisi od tržišta i globalnih kretanja, poručio je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Danilo Golubović.

„Cenu će odrediti svetsko tržište, čak ne ni naše. Prema zvaničnim informacijama FAO cene su na nivou 2012. godine, znači vrlo niske cene hrane, tako da će verovatno biti problema u plasmanu žita na svetskom tržištu. Svi moraju da prate kretanja na globalnom tržištu i na osnovu toga donose poslovne odluke“, rekao je Golubović.

Nisku otkupnu cenu od oko 17 dinara za kilogram prati i najverovatniji izostanak države u otkupu. Vrlo je verovatno da otkupa za državne robne rezerve neće biti.

Direktor Udruženja „Žita Srbije“ Vukosav Saković je kazao da po njegovim saznanjima država nije predvidela novac kojim bi otkupila deo ovogodišnjeg roda. Do sada je država otkupljivala vrlo malo pšenice, tek oko pet odsto i da na taj način nije uticala na kretanja na tržištu pšenice.

Prvi put ove godine ni Zadružni savez Vojvodine nije zvanično zatražio da država otkupi deo roda, jer su količine koje je ranijih godina otkupljivala bile simbolične, rekao je predsednik saveza Radislav Jovanov i dodao da bi tek otkup od 400.000 tona bio značajan.

Jovanov je ponovio da je ove godine cena koštanja kilograma pšeničnog zrna, a na osnovu kalkulacije koju su načinile stručne službe ZSV, 20,69 dinara. Kada se na tu cenu doda 10% akumulacije (na nivou procenjenog prinosa od 4800 kilograma) prodajna cena je 22,76 dinara za kilogram.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede