Cena ovogodišnje pšenice između 17,5 i 18 dinara

zito

Direktor Produktne berze u Novom Sadu, Žarko Galetin, izjavio je Tanjugu da nedavne elementarne nepogode nisu ostavile posledice na prinos pšenice, tako da se može očekivati prosečan hektarski prinos hlebnog zrna i stabilna bilansna situacija, kako na našem, tako i na svetskom tržištu.

zito

„To je vrlo značajna okolnost, koja je ključna i opredeljujuća za to kako će se tržište, odnosno cena pšenice, ponašati u narednoj ekonomskoj godini“, naveo je Galetin.

Komentarišući cene na terminskom tržištu, odnosno prodaju pšenice „na zeleno“, on je predočio da je poslednja zaključena cena iznosila 16,50 dinara na osnovu koje se može izvući gruba projekcija da bi cena pšenice u samoj žetvi mogla biti između 17,5 i 18,00 dinara.

„To je vrlo gruba procena, koja se, ipak, zasniva na činjenicama i analizama koje smo imali u sličnim situacijama prethodnih godina, što nas upućuje na još jednu okolnost da u takvim godinama, sa stabilnim bilansima i na domaćem i na međunarodnom planu, po pravilu je cena pšenice najniža u vreme same žetve, jer je tada pritisak ponude najveći“, dodao je Galetin.

On očekuje da će ta prva cena biti i najniža za rod pšenice u ekonomskoj 2014/2015 godini.

 Izvor: Tanjug-Biz

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede