Bugarski: Konkurentnije selo do 2020. godine

sastanak2

„Pokrajina Vojvodina planira da njeno selo do 2020. bude konkurentnije, a seljak bogatiji i informisaniji“, istakao je vršilac funkcije pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Branislav Bugarski 

sastanak2

na početku susreta sa predstavnicima Svetske banke, koji su posetili Pokrajinsku vladu.

Povod za ovaj susret bio je izveštaj predstavnika ove svetske institucije, koji su zaduženi za sektor poljoprivrede, o dosadašnjoj podršci agraru u Srbiji i Vojvodini, kao i predlozi za buduće aktivnosti na planu saradnje sa našom pokrajinom u oblasti agrara i podizanja konkurentnosti poljoprivrede.

Branislav Bugarski je goste upoznao sa programom podsticaja u oblasti poljoprivrede AP Vojvodine, na koji je pravo u poslednje dve godine ostvarilo preko 5.000 korisnika. Bugarski je naglasio da je osnovno pitanje kako unaprediti ruralni razvoj, kako bi se na selu pristojno živelo. Na osnovu analize stručnjaka u agrobiznisu Svetske banke, poljoprivrednici u Vojvodini imaju veliku podršku Pokrajinske vlade na planu investiranja u poljoprivrednu proizvodnju. Stoga je ukazano na neophodnost da najbolja iskustva iz Vojvodine treba preneti i na ostali deo Srbije.

Prezentaciju je održao predstavnik Svetske banke zadužen za agrarnu politiku Gari Kristensen, koji je ovom prilikom rekao da je Srbija poznata po jakoj poljoprivrednoj i ekonomskoj zajednici i da u toj oblasti najviše prednjači Vojvodina, što pokazuju analizirani parametri. Po njegovim rečima, izveštaj Svetske banke bi trebalo da pokaže uticaj i učinak poljoprivrednog sektora i kako unaprediti aktivnosti u okviru IPARD programa Evropske unije za poljopriredni i ruralni razvoj, a na osnovu nove Strategije za razvoj poljoprivrede i ruralni razvoj za period od 2014-2024. godine.

Kako je još istaknuto, u izveštaju treba da se nađu ključne preporuke za poboljšanje uticaja poljoprivredne proizvodnje na ekonomiju, kao i prioritetne mere za finansijsku podršku i preporuke za podršku korisnicima među kojima su, pre svega, male i srednje farme.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede