Budžet za poljoprivredu 62 milijarde dinara u 2022. godini

zetva psenice heder

Iz budžeta najznačajnija sredstva od 32,2 milijarde dinara usmeravaju se ka direktnim plaćanjima u poljoprivredi

Za Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede budžetom za 2022. godinu biće izdvojeno 62 milijarde dinara što je uvećanje od 17,5 posto u odnosu na inicijalni budžet za 2021. godinu, rečeno je danas na sednici skupštinskog Odbora za poljoprivredu.

Predstavnica Ministarstva finansija Dragana Đorđević navela je da je taj iznos za 1,8 milijardi dinara veći u odnosu na oktobarski rebalans, odnosno da je uvećanje 9,3 milijarde u odnosu na prvobitni ovogodišnji budžet.

Ona je istakla da je za subvencije Ministarstva planirano 50,6 milijardi dinara što je dve milijarde više u odnosu na rebalans, a 8,8 milijardi više u odnosu na inicijalni budžet za 2021. godinu.

Kako je istakla subvencije u sektoru poljoprivrede čine 35,25 odsto ukupnih subvencija države.

Najznačajnija sredstva od 32,2 milijarde dinara usmeravaju se ka direktnim plaćanjima u poljoprivredi, za IPARD se izdvaja 6,4 milijarde, a kroz mere ruralnog razvoja pet milijardi.

Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede Jelena Blagojević istakla je da je veoma zadovoljna planiranim izdvajanjima kroz budžet za 2022. godinu.

„Ovo je zaista rekordan budžet što se tiče poljoprivrede, i sredstava za subvenciju“, rekla je ona. Navela je da se 81 posto budžeta Ministarstva poljoprivrede planira za subvencije.

Predsednik Odbora Marijan Rističević istakao je da je povećanje razdela Ministarstva poljoprivrede u predlogu budžeta za 2022. godinu i veće nego što su saopštile predstavnice ministarstava i da iznosi 19 posto.

On je naveo da će sa intervencijama iz Direkcije za stočarstvo tokom godine, što će iznositi par milijardi dinara, poljoprivreda uspeti da dostigne do pet odsto budžeta, koliko je zakonski utvrđeno.

Bez dodatne rasprave skupštinski Odbor za poljoprivredu podržao je iznos budžetskih sredstava za Ministarstvo poljoprivrede.

Izvor: RTV

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede