Brisel protiv ograničenja uvoza sira i putera

sirevi tvrdi

Evropska komisija će nadzirati primenu restriktivnih mera za uvoz sira i putera iz EU i nastaviće da održava konsultacije sa srpskim vlastima, rečeno je u

sirevi tvrdi

Delegaciji EU u Srbiji. Udruženja poljoprivrednika u Srbiji prethodno su tražila od Vlade Srbije zaštitne mere u sektorima mleka i mlečnih proizvoda zbog lošeg stanja na tržištu. Tražene su i mere u segmentu svinjskog mesa, a kako je rekla ministarka poljoprivrede Srbije, na uzgajivačima je da daju podatke kojima bi se potkrepio zahtev za uvođenje mera u tom segmentu.

„Žalimo zbog toga što je Srbija pristupila uvođenju restikrivnih mera na uvoz sira i putera“ uvođenjem dodatnog nameta, rekao je šef sektora za evropske integracije Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat.

Ministarka poljoprivrede Srbije Snežana Bogosavljević Bošković rekla je 13. marta da je sa Evropskom komisijim postignuta saglasnost za uvođenje zaštitnih mera u vidu dodatnih prelevmana za uvoz nekih vrsta sireva i maslaca.

Janmat je rekao da takve mere jesu moguće u izuzetnom okolnostima prema članu 32 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

„EU u načelu ne podržava nijednu meru koja bi mogla ograničiti ili sprečiti uvoz. Protekcionističke trgovinske mere narušavaju dobro funkcionisanje poljoprivrednih tržišta i trebalo bi ih izbegavati kad god je to moguće“, rekao je Janmat.

Kako je naveo, u Delegaciji podrazumevaju da su te mere privremene.

Komisija će nastaviti da nadzire primenu mera i nastaviće da se angažuje u konsultacijama sa srpskim vlastima“, rekao je Janmat.

Pored mera za ograničenje uvoza, doneta je i odluka o interventnom otkupu mleka u prahu.

Problematičan i sektor mesa

Ministarka poljoprivrede Srbije 13. marta je rekla i da su se uzgajivači svinja obavezali da će dostaviti i podatke kojima bi se Evopskoj komisji dokazalo da u ovom segmentu ima prekomernog uvoza, što je osnov za uvođenje restriktivnih mera, dok je za sada dogovoren interventni otkup.

„U razgovoru sa uzgajivačima svinja, predstavnicima klaničarske industrije i drughi minstarstava, u Vladi Srbije je dogovoreno da se ineterventno otkupi višak utovljenih svinja naturalnom razmenom koja podrazumeva zamenu za merkantilni kukuruz iz republičke Direkcije za robne rezerve“, rekla je ministarka prilikom posete Čačku.

Dodala je da je veoma važno da Ministarstvo ima konkretne podatke kojima bi se Evropskoj komisiji dokazalo da se radi o prekomernom uvozu svinja i da su se uzgajivači obavezali da će dostaviti te podatke.

U Srbiji ima sedam kompanija koje mogu da izvoze svinjske proizvode u EU jer su pokazale da su ispunile uslove koje zahteva Unija. Prepreka za izvoz živih svinja i mesa je to što u Srbiji nije iskorenjen svinjski grip.

Prema tvrdnjama dela proizvođača, situacija na tržištu Srbije je pogoršana zbog ruskog embarga na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU, jer evropski proizvođači sada pokušavaju da prodaju robu trećim zemljama po isuviše niskim cenama.

Bogosavljević je istakla da uzgjivači svinja imaju još jedan zahtev o zabrani uvoza, koji je ocenila kao „nerealan“.

„Oni traže da se zabrani uvoz svih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u ovoj godini i taj zahtev nije realan, nije objektivan, niti bi to bilo dobro za Srbiju, jer gde bismo mi onda izvozili naše poljoprivredne proizvode, malinu, kukuruz ili pšenicu, koje smo prethodnih godina plasirali prema EU“, istakla je.

Bogosavljević je dodala da je Srbija u prošloj godini izvezla poljoprivredne i prehrambene proizvode u vrednosti od 1,2 milijardi evra, što je 60% od ukupnog izvoza.

Izvor: www.euractiv.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede