Boškovič: Štete izazvane klimatskim promenama veće od pet milijardi evra

klimatske promene

„Srbija svojim ukupnim emisijama ne doprinosi značajno globalnim emisijama gasova sa efektom staklene bašte,

klimatske promene

o čemu svedoče inventari emisija za 1990, ali i period od 2010. do 2013. godine. Emisija gasova sa efektom staklene bašte za 2013. godinu smanjena je za 3,5% u odnosu na 2010, i 25,1% u odnosu na 1990. godinu“, rekla je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković na javnom slušanju Odbora za zaštitu životne sredine „Klimatske promene kao realnost u Srbiji i EU – izazovi, odgovori i mogućnosti“.

Prve procene pokazuju da ukupne materijalne štete, izazvane ekstremnim klimatskim i vremenskim uslovima, od 2000. godine prelaze 5 milijardi evra, a više od 70% gubitaka je povezano sa sušom i visokim temperaturama, izjavila je Bošković i dodala i da su prošlogodišnje majske poplave donele ogromne štete, koje su sa sanacijom i oporavkom, procenjene na 1,346 milijardi evra.

Srbija priprema predlog mogućih smanjenja emisija gasova staklene bašte do 2030. godine, posle čega će biti dostavljen Vladi Srbije na usvajanje i poslat Konvenciji koja će ih razmatrati na sastanku u Parizu krajem godine.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede