Bolja kontrola korišćenja zemljišta

njivaa

BEOGRAD – Sve lokalne samouprave u Srbiji će od marta 2016. početi da koriste jedinstveni Geografski informacioni sistem

njivaa

za bolju kontrolu korišćenja i efikasno upravljanje državnim poljoprivrednim zemljištem, koji je izrađen u okviru trogodišnjeg projekta Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

Rezultat projekta je Aplikacija za izradu godišnjeg programa upravljanja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srbije, koja je predstavnicima lokalnih samouprava predstavljena na Građevinskom fakultetu u Beogradu.

Svaka lokalna samouprava ima obavezu da svake godine izradi Program korišćenja zemljišta sa kojeg ubira prihode od izdavanja u zakup, rekao je na otvaranju prve radionice menadžer IT kompanije GDI, koja je izradila aplikaciju, Vojkan Gajović.

Kako je objasnio, aplikacija podrazumeva da se proces, koji je do sada rađen na papiru, unapredi i bude potpuno digitalan.

Sada će svaka lokalna samouprava imati svoj pristup centralnoj aplikaciji i raditi Program putem interneta, objasnio je Gajović i dodao da je kompletan sistem povezan sa Republičkim geodetskim zavodom i Upravom za poljoprivredno zemljište.

Projekat GIZ „Ruralni razvoj – efikasno upravljanje zemljištem“ počeo je 2013. i trajaće do kraja ove godine, uz budžet od 3,88 miliona evra, od čega Evropska unija finansira 2,78 miliona, Vlada Nemačke milion evra i Ministarstvo poljoprivrede Srbije 100.000 evra.

Projektni menadžer GIZ Svetlana Bačanin izjavila je FoNetu da su na uvodnu radionicu pozvane sve opštine i gradovi, ističući da će im primena Geografskog informacionog sistema pojednostaviti davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.

Bačanin je najavila da će u narednom periodu biti organizovane i regionalne radionice.

Opština Beočin je već u pilot fazi primenila aplikaciju, čija je suština, prema rečima rukovodioca Službe za lokalni ekonomski razvoj Jelene Pašćan, što će državno poljoprivredno zemljište biti obuhvaćeno jednim dokumentom, na osnovu kojeg se ono daje u zakup.

To je veoma značajno, jer će postupak izrade Programa biti jednostavniji, dok će donošenje odluka o zakupu biti daleko brže.

Prema njenim rečima, elektronska dokumenta će biti objavljena u aplikaciji, pa će Ministarstvo poljoprivrede imati kompletan pregled.

Rukovodilac Odseka Grada Subotice za poljoprivredno zemljište Grgur Stipić izjavio je FoNetu da će aplikacija pomoći i lokalnoj samoupravi za izradu programa, ali i poljoprivrednicima, koji učestvuju u nadmetanju za parcele.

Svi, koji po zakonskoj proceduri imaju pravo prečeg zakupa, u aplikaciji će vizuelno moći da vide površinu za koju se opredeljuju, što onda sve olakšava, istakao je Stipić

Izvor: rtv.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede