Bogaroški: U sledećoj godini planiramo da povećamo budzet za stočarstvo

19122014 Bogaroski stocari 01

„Sa današnjim potpisivanjem ugovora, faktički završavamo naš program za stočarstvo za 2014. godinu. Prošle nedelje smo imali potpisivanje ugovora za dodelu

19122014 Bogaroski stocari 01

sredstava za selekcijske mere u iznosu od 52,5 miliona dinara, a danas potpisujemo ugovore na osnovu tri konkursa, u vrednosti 7,5 miliona dinara“, obratio se korisnicima konkursnih sredstava potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški.

Bogaroški je rekao da se program za stočarstvo podržava budzetskim sredstvima AP Vojvodine, odnosno da ne postoje namenska sredstva kao što je to slučaj u nekim drugim oblastima. Ali, naglasio je Bogaroški, postoji jasna svest da je ulaganje u stočarstvo jedan od prioriteta AP Vojvodine.

„U sledećoj godini planiramo da povećamo budzet za stočarstvo, sa 60 na 80 miliona dinara. Konkretno, najveće povećanje će biti za selekcijske mere, ali ćemo povećati i iznose i za ove druge mere“, najavio je resorni sekretar.

„Želim da istaknem da i u drugim oblastima koje finansijski podržavamo, imamo mere kojima podstičemo stočarstvo. Pre svega u programu ruralnog razvoja imaćemo subvencionisanje troškova za adaptaciju i sanaciju stočarskih farmi i dalje ćemo zadržati podršku projektima mini-mlekara i mini-mesara. Sa tim sredstvima, koja će takođe biti povećana u odnosu na 2014. godinu, budzet za stočarstvo će biti veći nego ove godine“, rekao je Bogaroški.

Danas je potpisano 97 ugovora na osnovu tri konkursa. Prvim konkursom raspodeljeno je 2 miliona dinara za 19 korisnika za održavanje lokalnih i regionalnih izložbi stoke. Drugim konkursom raspodeljeno je 1,5 miliona dinara za 18 korisnika, za unapređenje smeštaja, ishrane i nege ugroženih autohtonih rasa, kao što su kod goveda podolac i buša, u svinjarstvu magulica i u ovčarstvu vitoroga žuja i čokanska cigaja. Za sprovođenje programa unapređenja rada udruženja odgajivača stoke dodeljeno je 4 miliona dinara za 60 korisnika.

Izvor: www.psp.vojvodina.gov.rs

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede