Bogaroški protiv izdavanja zemlјe strancima

setvospremaccc

Pokrajinski sekretar za polјoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški protivi se dugoročnom izdavanju zemlјišta stranim kompanijama i smatra

setvospremaccc

da zemlјište treba da bude na raspolaganju registrovanim gazdinstvima.

Povodom stava Asocijacije polјoprivrednika da će se izmenama zakona o zemlјištu omogućiti dugoročno izdavanje državne zemlјe pravnim licima na osnovu investicionih planova, Bogaroški je rekao da je nedopustivo da donošenje tog zakona prođe bez javne rasprave i da se u njega ugrađuju nekvalitetna rešenja.

Polјoprivredno zemlјište je, po njegovoj oceni, poslednji i najvredniji resurs kojim raspolaže Republika Srbija, naročito Autonomna pokrajina Vojvodina. Ukoliko bi se u toj oblasti povukli potezi koji ne bi uzeli u obzir interese polјoprivrednika iz Vojvodine, Bogaroški tvrdi da bi se suočili da decenijskim posledicama.

„Već smo imali ishitrene odluke oko davanja državnog zemlјišta u dugoročni zakup arapskim kompanijama, gde smo onemogućili polјoprivrednike iz nekoliko naselјenih mesta da u narednih 40 godina faktički mogu da se nadaju da će doći u posed kroz zakup. Ukoliko se taj izuzetak pretvori u zakonsko pravilo, bojim se da to ništa dobro neće doneti“, rekao je Bogaroški.

On smatra da državno zemlјište treba bude na raspolaganju registrovanim gazdinstvima. To je, po njemu, jedini garant da će novac koji se stvori kroz polјoprivredu i ostati u mestima gde je i stvoren.

„Svaka strana kompanija će vrlo verovatno moći u startu da uloži više, ali bojim se da profit iz takve polјoprivrede neće ostajati u ovoj zemlјi“, rekao je Bogaroški prilikom posete Goranskom rasadniku u Subotici.

Takođe je napomenuo da ne postoji komunikacija između Ministarstva polјoprivrede i Pokrajinskog sekretarijata po pitanju zajedničkog rada ili učešća u formiranju zakonskih predloga.

Članice Asocijacije polјoprivrednika protive se dugoročnom izdavanju i prodaji zemlјišta strancima, a u tim stavovima ih podržava i lokalna samouprava Subotice.

Saopštenjem se oglasio i Savez vojvođanskih Mađara (SVM), koji ne podržava stvaranje mogućnosti da stranci bez ograničenja kupuju zemlјište u Srbiji.

Izvor: RTV

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede