Završena blokada proizvođača mleka – Traže 40.000 izdvajanja po grlu, veće premije

blokada

Završena dvosatna blokada proizvođača mleka kod Šapca. Traže povećanje premije za mleko, zaštitne cene mleka

Udruženje proizvođača mleka Naše mleko – Mačva, Udruženje za spas i opstanak srpskog sela Zapadne Srbije i predstavnici udruženja građana danas su na dva sata blokirali Novi most na Savi kod Šapca, prenosi RTV. Zahtevaju da se povećaju premije za mleko, stimulansi po grlu i da se uvede zaštitna cena mleka.

Ministarstvo poljoprivrede ranije je povećalo premije sa deset na petnaest dinara, čime su, kako navode, nezadovoljni. Traže da se izdvajanja po grlu povećaju na 40.000 umesto 30.000 dinara, što je ministarstvo nedavno ponudilo.

Nezadovoljni poljoprivrednici kažu da je visina prelevmana na uvoz mleka i sira iz zemalja EU neprihvatljiva, jer bi za kačkavalj trebalo bi da iznosi 300-350 dinara po kilogramu, a ne 30 dinara kako je država odredila. Osim toga, ističu da zaštitna taksa nije doneta za uvoz mleka iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Albanije, a, kako navode, Imlek ima mlekaru u Dubici u BiH i iz nje može da uvozi mleko i proizvode bez zaštitne takse.

Simbolično su na deo blokiranog mosta postavili mleko u flašama. Iz kolona, sa jedne i druge strane, propuštali su samo hitne slučajeve.

Završena blokada Ibarske magistrale u Mrčajevcima

U periodu od 13 do 15 časova Ibarska magistrala u Mrčajevcima kod Čačka bila je blokirana jer su proizvođači mleka, nezadovoljni otkupnom cenom, zaustavili saobraćaj u dvosatnom protestu. Na blokadi se okupilo oko 100 proizvođača mleka, ali i voćara kao i ekoloških aktivista koji su došli, kako su rekli da pruže podršku srpskim poljoprivrednicma.

Slobodan Vidojević iz čačanskog sela Bresnica ima 15 muznih krava i dnevno proizvodi od 250 do 270 litara mleka, kaže da hladno vreme nije izgovor za mali broj prisutnih proizvođača na blokadi.

Ovde smo zbog male otkupne cene koja i dalje pada i naša borba za opstanak na selu. To je ono što nas najviše sada boli. Naši zahtevi su 40.000 dinara po mlečnom grlu, 20 dinara premije po litru mleka i ono što je najvažnije, da se uvedu prelemani, da se povećaju i zagarantovana cena mleka, što je nama jako bitno, da bi znali šta dalje da radimo. Jer džaba je nama ako nam daju 40.000 dinara, a obore nam cenu mleka na 15, 20 dinara, kao što su već počele mlekare da rade, rekao je Vidojević za Tanjug i dodao da srpski seljak trenutno nema budućnost.

I članovi Udruženja poljoprivrednika Nadibar iz Kraljeva, koje čini oko 120 pre svega stočara, bili su prisutni na blokadi, kako bi pružili podršku proizvođačima mleka.

Prva stvar je da pomognemo naše kolege, poljoprivrednike i seljake. Da ih podržimo u toj njihovoj mukotrpnoj borbi za bolje sutra, a i da bi naša deca jela domaće i zdravo mleko. A druga stvar koju želimo da naglasimo jeste težak položaj voćara u Srbiji i svih ostalih grana. I povodom toga želeli bismo da ujedinimo sve ljude koji se danas bave bilo kojom poljoprivrednom proizvodnjom, da bi ostvarili neke malo bolje uslove života i rada u Srbiji, rekao je za Tanjug Aleksandar Urošević iz sela Roćevići kod Kraljeva. On je dodao da oni, kao proizvođači voća, imaju tri osnovna zahteva od kojih se prva dva tiču celokupne poljoprivredne proizvodnje u Republici Srbiji.

To je minimalna subvencija po hektaru od 150 evra, drugi zahtev je ostvarivanje prava na plavi dizel, koji imaju sve zemlje u okruženju. Treći zahtev je usko vezan za našu voćarsku proizvodnju. On se tiče kontrolisanog uvoza voća iz Evropske Unije i proizvoda od voća. Kao što se mlekari danas bore za smanjenje uvoza mleka iz EU i za prelemave, tako se i mi borimo za malo više favorizovanja domaćih proizvođača i domaćih poljoprivrednih proizvoda, zaključio je Urošević.

Duge kolone nastale su u svim pravcima tokom trajanja blokade. Oko 15 časova blokada je prekinuta, a saobraćaj je nastavio normalno da se odvija.

Izvor: RTV

Foto: pixabay.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede