BioSens treći na takmičenju za primenu veštačke inteligencije u poljoprivredi

BioSens Syngenta

BioSensovo rešenje se temelji na razvoju meteoroloških indikatora i naprednih algoritama mašinskog učenja i veštačke inteligencije.

Novosadski institut BioSens ponovo se našao u svetskom vrhu kada je tim istraživača Instituta u Ostinu, SAD, osvojio treću nagradu na prestižnom takmičenju za primenu veštačke inteligencije u poljoprivredi „Izazov za useve“.

Ovo takmičenje svake godine organizuje kompanija Sindženta, jedan od svetskih lidera u razvoju semena i agrohemije, sa ciljem da inovativnim idejama iz IT sfere ubrza razvoj novih sorti i hibrida.

Ove godine je pred naučnike postavljen zahtev da na osnovu više od pola miliona podataka o vremenskim prilikama i prinosima, od gotovo 2.500 hibrida kukuruza odaberu one koji su otporni na sušu i visoke temperature.

BioSensovo rešenje spaja rezultate iz više naučnih oblasti i temelji se na razvoju meteoroloških indikatora i naprednih algoritama mašinskog učenja i veštačke inteligencije.

Tim koji čine Gordan Mimić, Sanja Brdar, Milica Brkić, Marko Panić, Oskar Marko i Vladimir Crnojević, osvojio je treće mesto, odmah iza nemačkog Instituta Fraunhofer i Državnog univerziteta Ajove, SAD.

Dr Gordan Mimić koji je u finalu predstavio rešenje BioSensa navodi da je ovo veoma važan rezultat ne samo za Institut, već i za celokupnu srpsku poljoprivredu.

„U poslednjih 7 godina smo imali čak tri suše, a ovaj trend klimatskih promena će se nastaviti i u narednom periodu. Na nama je da reagujemo najbolje što možemo i prilagodimo poljoprivrednu proizvodnju, a u tome nam pomažu visoke tehnologije poput veštačke inteligencije“, ističe Mimić.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede