BioSens najbolji u Evropi – uspeh domaće nauke

polje zrela psenica

Projekat ANTARES Instituta BioSens osvojio je prvo mesto u najjačoj Evropskoj konkurenciji.

Za srpsku nauku Institut BioSens obezbedio je investiciju od 28 miliona evra.

Novosadski Insitut BioSens osvojio je prvo mesto u Evropi u okviru najprestižnijeg poziva Evropske Komisije Horizont 2020 – Timing, namenjenog stvaranju Evropskih centara izvrsnosti u naučnim istraživanjima, njihovoj primeni i stvaranju inovacija, a koji će pomoći ekonomskom razvoju država i strateški ih uključiti na put inovativnog rasta Evrope, saopštio je institut.

biosens

BioSens ispred Univerziteta iz Oksforda i Kembridža, Instituta Maks Plank, Fraunhofer…

U konkurenciji od skoro 200 projekata iz cele Evrope, u kojima su učestvovale najjače Evropske naučnoistraživačke institucije kao Univerziteti iz Oksforda i Kembridža, Instituti Maks Plank, Fraunhofer i drugi, kroz više faza takmičenja koje su se odvijale u poslednje dve godine, projekat ANTARES srpskog BioSensa osvojio je ubedljivo prvo mesto, ispred svih EU zemalja, i to kao jedini finansirani projekat van EU.

Sa budžetom od čak 28 miliona evra, od čega 14 miliona predstavljaju bespovratna sredstva EU, a 14 miliona nacionalno sufinansiranje koje je već obezbeđeno od strane Vlade Republike Srbije, ANTARES za cilj ima da razvije BioSens u Evropski centar izvrsnosti za napredne tehnologije u oblasti održive poljoprivrede.

antares2-1-150x150

BioSens povezuje domaći IT sektor i poljoprivredu

Kroz sinergijski razvoj dva najperspektivnija sektora Srbije, IT i poljoprivrede, ANTARES se fokusira na razvoj održive poljoprivrede kao najznačajnijeg segmenta domaće industrije, transfer inovacija iz istraživanja u privredu i ubrzan ekonomoski razvoj zemlje. Uz otvaranje oko 150 novih radnih mesta u nauci, zadržaće se najbolji mladi stručnjaci u zemlji i privući najbolji istraživači iz inostranstva.

Kroz poseban program podrške malim i srednjim preduzećima za povezivanje domaćeg IT sektora i poljoprivrede, ANTARES će promivisati Srbiju kao centralnu tačku istraživanja i inovacija celog regiona, a BioSens kao jedan od vodećih Evropskih naučnoistraživačkih instituta posvećen savremenim primenjenim i tržišno-orijentisanim istraživanjima u oblasti poljoprivrede i hrane.

Partneri Instituta BioSens na projektu ANTARES su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Holandski institut DLO – vodeća svetska institucija u oblasti savremene poljoprivrede.

Javna ustanova Institut BioSens je najmlađi naučni institut u Srbiji koji je za krakto vreme osvojio čak 13 projekata Evropske Komisije i postao regionalni lider u oblasti razvoja i primene naprednih IT rešenja u poljoprivredi

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede