Prvi biodistrikt u Srbiji – Biodistrikt Kolubara

biodistrikt

Nacionalna Asocijacija za razvoj organske proizvodnje Serbia Organika i lokalni inicijatori iz Kolubarskog okruga održaće javni dijalog povodom formiranja prvog biodistrikta u Srbiji – Biodistrikta Kolubara.

Javni dijalog biće održan 15. maja na „Ranču Sretenovića“- selo Tolić, Mionica, od 12 do 15 časova.

Šta je Biodistrikt?

Biodistrikti su geografske oblasti zasnovane na principima i modelu organske poljoprivrede, u kojima poljoprivrednici, građani, pružaoci turističkih i ugostiteljskih usluga, obrazovne i naučne institucije, javne institucije i udruženja uspostavljaju savez sa ciljem razvijanja održivih lokalnih prehrambenih sistema, unapređenja upravljanja lokalnim resursima, kao i posepšivanja ekonomskog i socio-kulturnog razvoja oblasti.

Nakon godinu dana od pokretanja ideje o formiranju biodistrikta u Srbiji, identifikacije Kolubarskog okruga kao regiona sa izuzetnim bogatstvom u ljudskim, prirodnim, turističkim, obrazovnim, kulturološko-istorijskim odlikama i nakon rezultata mnogih aktivnosti na umrežavanju lokalnih aktera, došli smo do tačke kada postavljamo temelje za podizanje i budući intezivni razvoj Biodistrikta Kolubara i tim povodom pozivamo sve zainteresovane pojedince, institucije i organizacije sa teritorije okruga Kolubara da se na licu mesta priključe i u budućem periodu daju svoj doprinos izgradnji i održivom funkcionisanju Biodistrikta Kolubara.

biodistrikt

Biodsitrikti su se širom sveta pokazali kao odličan model i alat za prevazilaženje izazova u obezbeđivanju održivosti prehrambenih sistema, koja se pre svega ogleda u pronalaženju rešenja za proizvodnju dovoljne količine zdravstveno bezbedne hrane na način da osnove ekonomske, socijalne i ekološke pretpostavke koje se koriste za proizvodnju ne ugroze ishranu i život budućih generacija.

Ovaj dijalog predstavlja važan korak ka unapređenju prehrambenih sistema u Srbiji i stvaranju održivije budućnosti na samo za stanovnike Kolubarskog okruga već i za sve građane naše zemlje. Tokom dijaloga kojim će moderirati Veljko Jovanović, savetnik predsednika Privredne komore Srbije ćemo utvrditi i postaviti osnovne prioritete, pravce i ciljeve Biodistrikta Kolubara.

Lokalni akteri koji će predstaviti svoje namere, ciljeve i viziju u daljim koracima na razvoju Biodstrikta Kolubara su:

  • Boban Janković, predsednik opštine Mionica koja je prva u Kolubarskom okrugu, počevši od 2019. godine kreirala direktne mere podrške i podsticaja organskim proizvođačima;
  • Pavle Đorđević , organski proizvođač, Valjevska Gornja Kamenica, Valjevo;
  • Dragan Sretenović, organski proizvođač i turistički radnik, Tolić, Mionica.

Pored lokalnih učesnika, u dijalogu će učestvovati predstavnici sledećeih institucija Jelena Milić, šef Grupe za organsku proizvodnju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, dok će međunarodna iskustva i pozadinu predstaviti dr Huan Pablo Šurano, ekspert iz Argentine/Italije, INER (Međunarodna mreža eko/bio/organskih regiona).

Predstavnici Serbia Organike koja je pokretač i donosilac ove ideje u našoj zemlji predstaviće svoju ulogu i podršku u procesu nastajanja, postavljanja institucionalnog okvira i daljeg širenja biodstrikta u Srbiji.

Javni dijalog se organizuje uz podršku projekta Organic Trade for Development (OT4D) koji podržava Državni sekretarijat za ekonomske poslove Švajcarske (SECO), a sprovodi IFOAM –„Međunarodno organsko“ (IFOAM – Organics International) udruženje, uz podršku FAO – Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija i Ministrstva poljoprivrede. šumarstva i vodoprivrede.

Bio-bašta na Poljoprivrednom sajmu od 18. do 23. maja

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede