Besplatni pregledi kože za poljoprivrednike

besplatni pregledi

Besplatni pregledi kože za one koji se bave poljoprivredom počinju danas u četiri mesta u Vojvodini u okviru kampanje Euromelanom Srbija.

Poljoprivrednici će biti pregledani u Kuzminu, Laćarku, Mačvanskoj Mitrovici i Martincima. Koordinatorka kampanje Euromelanom Srbija Danica Tiodorović rekla je agenciji Beta da su poljoprivrednici grupa stanovništva koja je profesionalno izložena UV radijaciji.
„Među do sada pregledanim poljoprivrednicima njih 20 odsto je imalo neku vrstu melanoma“, rekla je Tiodorović.
Ovo je treća aktivnost u sklopu akcije Euromelanom kada su u pitanju pregledi poljoprivrednika. Najpre su u toku ove godine organizovani pregledi poljoprivrednika u selu nadomak Pirota, zatim kod Užica, a 18. juna će moći da se obave pregledi i u Gračanici.
Cilj kampanje je obuka stanovništva o pravilnom ponašanju na suncu, o značaju samopregleda i rane dijagnostike malignih tumora kože. U kampanju je uključeno 26 gradova, 67 državnih i privatnih ordinacija i 145 dermatologa.
Do sada je više od 700 dece od osam do 19 godina u okviru vaterpolo i odbojkaških kampova obučeno o značaju pravilnog ponašanja na suncu i o štetnosti solarijuma. U Srbiji je 2019. godine dijagnostifikovano 260 melanoma, a 150 u 2020. godini. Tiodorović je kazala da je 2019. godine procenat niskorizičnih melanoma bio 35 odsto, a 2020. pao je na 26 odsto.
Besplatni pregledi kože u Srbiji će, posle dvogodišnje pauze, biti organizovani 13. juna.

Zakazivanje pregleda 6. i 7. juna na telefon 0800 222 888.

Izvor: Beta

Preporučujemo: Otklonimo greške pri primeni pesticida – 9 važnih napomena

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede