Berba u "Vršačkim vinogradima" tek na polovini

vrsacki vinogradi sortiranje grožđa

Nepovoljni vremenski uslovi uticali su na to da berba grožđa u najvećem vinogorju u Srbiji, vinogradima firme „Vršački vinogradi“, ove godine počne petnaestak dana kasnije nego obično.

vrsacki vinogradi sortiranje grožđa

Iz istog razloga, umesto da već bude završena, berba je tek negde na polovini, što će uticati na količinu i kvalitet grožđa, a samim tim i na kvalitet vina, objavio je portal evrsac.rs.

U ovoj firmi, koja se osim sa vremenskim nedaćama bori i sa problemima oko nove privatizacije, kažu da su tokom izrazito kišnih, ali i istovremeno sušnih letnjih dana, uspeli da sačuvaju rod od brojnih bolesti, ali da im odugovlačenje berbe, ipak, ne ide na ruku.

– Sa berbom smo krenuli tek 2. septembra, a kako sada stvari stoje ona će trajati do sredine novembra, što nam se ranije nije dešavalo. Na to odugovlačenje je uticalo čak 16 kišnih dana u septembru, zbog čega radnici nisu mogli da uđu u vinograde. Do sada smo obrali muskat otonel, šaslu, rajnski rizlig i beli i sivi burgundac, a trenutno se bere italijanski rizling, koji je najzastupljeniji u našem vinogorju. Ne možemo biti naročito zadovoljni prinosom, ali nismo ni nezadovoljni, imajući u vidu da je godina bila izuzetno teška, kaže tehnolog ove firme Petra Milanović Krajovan.

evrsac Petra Milanovic Krajovan tehnolog Vrsackih  vinograda

Kao i svima, i „Vršačkim vinogradima“ će prinos grožđa definitivno biti manji, a koliko – nezahvalno je prognozirati. Neke sorte možda neće ni dočekati da dođu na red za berbu, jer meteorolozi za naredni period najavljuju hladne i kišne dane. Uz to, još jedan problem muči ovu firmu – manjak sezonskih radnika, koji su uglavnom dolazili sa juga Srbije.

– Ove godine smo imali čak 150 radnika manje od potrebnog broja, što je, naravno, uticalo na obim i dinamiku berbe. Trenutno njih oko 370 se bori sa hladnoćom, blatnjavim terenom i drugim teškim uslovima, kako bismo ovaj posao najzad priveli kraju. Verujem da su upravo ti teži uslovi rada nego ranije uticali na manji odziv radnika, dodaje Krajovan.

Dnevnice berača se u zavisnosti od radnog učinka kreću od 700 do 1.000 dinara, na koje su im plaćeni svi doprinosi, dok je radnicima sa strane obezbeđen i smeštaj, hrana i prevoz do vinograda.

Kvalitet neće izostati

Petra Milanović Krajovan kaže da je kvalitet grožđa, uprkos svim poteškoćama, na zadovoljavajućem nivou, te da će vina napravljena od ovogodišnjih sorti biti dobra. Jedino se postavlja pitanje koliko litara vina će biti proizvedeno, s obzirom na umanjen prinos. Ipak, uz višegodišnje zalihe, kažu da će vina biti dovoljno na tržištu.

Tekst i foto: Jelena Jovanović

evrsac.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede