Asocijacija poljoprivrednika: Otkup male količine pšenice nije rešenje

logo Asocijacija poljoprivrednika.preview

Asocijacija poljoprivrednika saopštila je danas da otkup male količine pšenice ne bi ništa promenio na tržištu žitarica.

U saopštenju se navodi da Asocijacija poljoprivrednika traži da država blagovremeno obezbedi uslove za održivu i isplativu proizvodnju pšenice, a ne da naknadnim merama pokušava da pomogne poljoprivrednicima. Kako je saopštilo ovo udruženje, nije realno da se poljoprivrednici udruže i zakupe javna skladišta.

„Kako je juče ministarka poljoprivrede ponudila da poljoprivrednici udruženi zakupe određena javna skladišta, to sada nije realno sprovodivo jer je pšenica po obavljenoj žetvi negde uskladištena, a novac za nju preko potreban. Robne rezerve nisu u funkciji regulativnog tela i zato otkup male količine pšenice od strane Vlade sada ne bi ništa promenio na tržištu žitarica“, navodi se u saopštenju.

Takođe, ta asocijacija želi da veruje „da će novi resorni ministri raditi svoj posao i da nas neće prepustiti u nemilost trgovaca i velikih sistema (monopolista)“, navodi se u saopštenju Asocijacije poljoprivrednika.

Na juče održanom sastanku ministara poljoprivrede i trgovine sa predstavnicima poljoprivrednika je rečeno da država ne može da utiče na cenu pšenice koja se formira na tržištu, ali da ima prostora da se poljoprivrednicima pomogne kroz pojačanu kontrolu inspekcijskih službi kako bi se sprečile eventualne zloupotrebe u otkupu i omogućila fer cena.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je prepoznalo potrebu da se i pitanje ocene kvaliteta žitarica dodatno uredi kroz poseban Pravilnik, čija je izrada već u toku i za koji se očekuje da pruži dodatnu zaštitu proizvođačima žitarica u pogledu kvaliteta njihovih proizvoda.

Sastanku su prisustvovali predstavnicii otkupljivača, mlinarske industrije, kao i Direkcije za robne rezerve.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede