April, maj i jun topliji, a padavine prosečne u odnosu na višegodišnji prosek

visnja april

Tokom aprila, maja i juna srednja sezonska temperatura vazduha biće iznad višegodišnjeg proseka, a padavina će biti u proseku ili nešto više od višegodišnjeg proseka 

Sezonska prognoza vremena sadrži informacije o prognozi odstupanja srednje mesečne minimalne i maksimalne temperature vazduha kao i srednje mesečne količina padavina.

Prognoza vremena za naredna tri meseca

april magnolija

April topliji i vlažniji

Republički hidrometerološki zavod na osnovu prognostičkog materijala navodi da će april u većem delu Srbije biti topliji i prosečno vlažan, a u Vojvodini topliji i vlažniji. Pojava slabog ili umerenog jutarnjeg mraza moguća je u prvoj dekadi.

Srednja minimalna temperatura vazduha u aprilu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost biti viša za 0,5 ºC do 1,5 °C  u odnosu na višegodišnji prosek. I srednja maksimalna temperatura vazduha biće u proseku viša za jedan do dva stepena Celzijusa u odnosu na višegodišnji prosek. Srednja dnevna temperatura vazduha biće u intervalu od 12 °C do 16 °C, a u brdovito-planinskim predelima od 4 °C do 9 °C.

U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom aprila biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 2 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Vojvodini će biti iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 5 mm do 10 mm iznad višegodišnjeg proseka. Očekuje se 40 mm do 50 mm, lokalno i do 70 mm, u brdovito-planinskim predelima lokalno i do 100 mm.

Majske kiše

U većem delu Srbije maj će biti topliji i prosečno vlažan, a u Vojvodini i Mačvi prosečno topao i prosečno vlažan maj.
Srednja minimalna i maksimalna temperatura vazduha biće viša u odnosu na višegodišnji prosek za 0,5 ºC do jedan stepen Celzijusa. Prognoziraju se temperature tokom dana od 16 °C do 21 °C, a u brdovito-planinskim predelima od 9 °C do 14 °C.

Mesečna suma padavina tokom maja će se zadržavati u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 2 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U maju se predviđaju padavine od 40 mm do 60 mm, lokalno i do 80 mm, a u brdovito-planinskim predelima od 80 mm do 90 mm, lokalno i do 110 mm.

april cvet

Topliji i prosečno vlažan jun

Srednja minimalna i maksimalna temperatura vazduha u junu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0,6 ºC u odnosu na višegodišnji prosek. Očekuju se temperature od 19 °C do 24 °C, a u brdovito-planinskim predelima od 17 °C do 21 °C.

Mesečna suma padavina tokom juna biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 5 mm nižom u odnosu na višegodišnji prosek, navodi RHMZ. Prognoziraju se padavine od 50 mm do 70 mm, lokalno i do 90 mm, a u brdovito-planinskim predelima lokalno i do 120 mm.

Opširnije o prognozi možete pogledati OVDE

Foto: A. Mihajlović

Preporučujemo: Ne prskati biljke u cvetu! Neophodno je da sačuvamo pčele

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede