AP: Tražili smo da se 250.000 hektara proda malim poljoprivrednicima

logo asocijacija poljoprivrednika2

Udruženja poljoprivrednika članice Asocijacije poljoprivrednika (AP), navode u saopštenju

logo asocijacija poljoprivrednika2

da su zatražile od kabineta Vlade i Ministarstva poljoprivrede da im dostavi najnoviju verziju izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji je Vlada uputila na razmatranje i usvajanje Narodnoj skupštini.

„Kako bismo argumentovano dalje nastavili sa našim zahtevima, zatražili smo od kabineta Vlade i Ministarstva poljoprivrede da nam usvojeni predlog dostave i da ispoštuju usaglašene izmene na Zakon.

Znamo da će uskoro i stranci moći kupovati poljoprivredno zemljište u Srbiji, zato smo tražili da se 250.000 hektara proda malim poljoprivrednicima, koje nije predmet restitucije. Sa tim novcem formirao bi se Fond za razvoj poljoprivrede i zaustavilo propadanje sela i poljoprivrednika.

Kategorično smo protiv da se investitorima omogući zakup zemlje na 30 godina na osnovu investicionog plana, za najbolje zemljište bez javnog nadmetanja. Ovakvim pravom prvenstva, sprovođenjem restitucije na obradivom poljoprivrednom zemljištu ne bi preostala zemlja za prvenstvo zakupa po infrastrukturi i stočarstvu. Usaglašeno ograničenje do 200 hektara za „stočare“ i kod zakupaca javnim nadmetanjem do 100 hektara, ako se ne ograniči, da se izračunati da se nema šta ponuditi na prodaju „do 20 hektara fizičkim licima”. Sigurni smo da se još može podići konkurentnost porodičnog gazdinstva ako ovim Zakonom ne pogrešimo”, navodi se u saopštenju AP.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede