Besplatna analiza zemljišta za poljoprivrednike sa teritorije Kikinde i Novog Kneževca

konkurs za zemljiste

Uz podršku Ministarstva poljoprivrede – Uprave za poljoprivredno zemljište, kikindska Poljoprivredna stručna služba obaviće čak 3.000 besplatnih analiza kvaliteta zemljišta u svim katastarskim opštinama na teritoriji Kikinde, kao i na teritoriji opštine Novi Kneževac.

Prijavljivanje poljoprivrednika je u toku, uz maksimalne četiri besplatne analize po poljoprivrednom gazdinstvu.

Nastavljajući dobru praksu, ali sada uz više prostora, kikindska Poljoprivredna stručna služba i ove godine sprovodi akciju besplatnih agrohemijskih analiza zemljišta. Uz podršku Ministarstva poljoprivrede – Uprave za poljoprivredno zemljište, a u okviru projekta čija je ukupna vrednost devet miliona dinara, biće obezbeđeno 3.000 besplatnih analiza kvaliteta zemjišta na teritoriji Kikinde i opštine Novi Kneževac, uz maksimalne četiri besplatne analize po poljoprivrednom gazdinstvu. Prijavljivanje je u toku, pa poljoprivrednici treba da dostave relevantne podatke, pre svega broj parcele na kojoj žele uzorkovanje.

„Treba da navedu na kojim parcelama žele da rade analizu, koje kulture žele da gaje, a mi ćemo kao i do sada na osnovu hemijske analize i uz pomoć naših savetodavaca, dati određene preporuke za primenu veštačkih i mineralnih đubriva. Na taj način, poljoprivrednici će moći da poboljšaju kvalitet i plodnost zemljišta, i da u sferi dobre poljoprivredne prakse uspešno vode svoje gazdinstvo“, naglašava Mladen Đuran, direktor PSS Kikinda.

Zahvaljujući agrohemijskoj analizi zemljišta, poljoprivredna gazdinstva dobijaju informacije o kvalitetu zemljišta, važne kako za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, tako i za očuvanje plodnosti zemljišta.

„Potrebno je da njiva bude čista od useva, tako da na osnovu analize možemo da napravimo pravi presek stanja, odnosno koliko je potrebno dodati đubriva u naredne četiri godine, tačnije za taj period za koji se i daju preporuke“, dodao je Aleksandar Pap, savetodavac za ratarstvo u PSS Kikinda.

Kako naglašavaju u kikindskoj PSS, važna je tačnost svih podataka koje poljoprivredna gazdinstva dostavljaju, a rezultati analiza biće vidljivi i u sistemu e-agrar. U dogledno vreme, kako se pretpostavlja, analize bi mogle postati i uslov određenih subvencija namenjenih poljoprivrednim gazdinstvima.

Svi zainteresovani poljoprivrednici, vlasnici poljopriuvrednih gazdinstava, mogu podneti zahtev za uzorkovanje lično, u prostorijama PSS Kikinda, putem mejla psskikinda@psskikinda.co.rs, ili lično u svim seoskim mesnim zajednicama.

Izvor: RTV

Uzorkovanje za analizu zemljišta na parametre kontrole plodnosti

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede