Agrokompas – poljoprivreda, hrana i selo

hrana kulen salame

Na Institutu za prehrambene tehnologije u Novom Sadu

hrana kulen salame

u organizaciji “Interart” agencije za strateški razvoj i planiranje na čelu sa autorom Đorđem Mojićem danas je organizovan skup pod nazivom AGROKOMPAS – POLJOPRIVREDA, HRANA I SELO.

Današnja manifestacija bila je zapravo jedan pokretački trenutak, mini model, a pravi AGROKOMPAS planiran je za 2017. godinu. Ideja je da se organizuje forum za proizvođače hrane, poput kopaoničkog za ekonomiste. To bi bilo jedno mudro udruživanje malih i srednjih proizvođača, zajednička nacionalna priča, koji su dominantan potencijal u zemlji, a podržani od struke i prihvaćeni od strane kupaca u svetu.

U uvodnoj reči potrebu za udruživanjem malih gazdinstava spomenuo je i prof. dr Dragan Glamočić. On je rekao da su mali proizvođači oslonac jedni drugima, a država će to prepoznati. Posebno je istakao primere pozitivne prakse, kao što su, na primer, futoški kupus i med. Prošle godine, rekao je prof. Glamočić, veći doprinos Srbiji doneo je izvoz meda, nego celokupan izvoz mesa. Spomenuo je i ulaganje u prerađivačke kapacitete, a u tom smislu kod primera futoškog kupusa istakao je kako se preradom više može zaraditi nego samo proizvodnjom.

Skupu je prisustvovala i ambasadorka Slovačke Dagmar Repčekova. Ona je, između ostalog, spomenula mogućnost ulaska Srbije u EU, ali kaže da je za to neophodno da već danas ima viziju kako obezbediti trajnu održivost poljoprivredne proizvodnje. Mogućnosti je nekoliko: intenzivirati poljoprivrednu proizvodnju povećanjem mehanizacije i prinosa, uzgajanje teritorijalno jedinstvenih kultura, izgradnja konkurentne prerađivačke industrije za procesiranje domaće poljoprivredne proizvodnje… Investicije nisu male, ali Srbija ima pomoć države, kao i mogućnosti preko evropskog programa za ruralni razvoj IPARD i eventualne finansijske šeme stranih investitora. repčekova je pohvalila Srbiju i posebno Vojvodinu, koja se može ponositi time što je sposobna da kvalitetnom hranom prehrani ostatak zemlje.

Autor skupa Đorđe Mojić rekao je za Agroservis da im je cilj da AGROKOMPAS zajedno pripremi cela Srbija i da taj nacionalni skup, sa velikim brojem gostiju iz inostranstva, zauzme zajednički stav:

– Hoćemo da napravimo idealno selo, u koje mladi ljudi dolaze, a ne odlaze iz njega. Odabrali smo nekoliko dobrih primera, recimo selo Gložan. Selo bi trebalo da bude potpuno privlačno i po meri mladog čoveka. Mi smo nekad radili koncept idealnih sela u jednom češkom selu. Imamo, veliko iskustvo u tome i sad ćemo sa Gložanom to pokušati da uradimo. Ono što je ovde još zanimljivo, to je preduzetnički duh u poljoprivredi. Znači, ne samo struka, ne samo proizvodnja, nego preduzetnička inicijativa. Činjenica je da mi možemo mnogo više, želimo i umemo.

Izvor: agroservis.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede