Otvoren rekonstruisan i opremljen objekat „Agrokampusa“ – za oglede u živinarstvu

Agrokampus

„Agrokampus“ mesto na kom će se studentima i poljoprivrednim proizvođačima prenositi znanja iz najsavremenijih tehnologija u agraru 

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović posetio je danas Nacionalni istraživačko-obrazovni centar inovacionih tehnologija – „Agrokampus“ u Temerinu, povodom završetka rekonstrukcije i opremanja objekta za oglede u živinarstvu Poljoprivrednog fakulteta, za šta je iz pokrajinskog budžeta izdvojeno 24 miliona dinara.

„Pokrajinska vlada nastavlja ulaganje u znanje i Univerzitet u Novom Sadu. Danas je otvoren rekonstruisani deo „Agrokampusa“ Poljoprivrednog fakulteta namenjen živinarstvu, i to je samo prva faza investiranja, jer je plan Pokrajinske vlade da obezbedi najsavremeniju opremu u poljoprivrednoj proizvodnji kako bi se „Agrokampus“ razvijao i u stočarstvu, ali i u svim drugim segmentima poljoprivrede. Cilj je da ovo postane razvojno-istraživački i obrazovni centar kojim možemo da se ponosimo širom Evrope“, izjavio je predsednik Mirović.

Prema predsednikovim rečima, poslednjih godina se pokazalo da je važno da kao država obezbedimo nezavisnost i samostalnost kada je reč o poljoprivrednoj proizvodnji, kao i o primeni savremenih tehnologija u ovoj oblasti, tako da je značaj „Agrokampusa“ još veći.

„Na ovom mestu se studentima i poljoprivrednim proizvođačima prenose znanja iz najsavremenijih tehnologija u agraru i ′Agrokampus′ ima ogroman potencijal. Stoga je važno da narednih godina ulažemo još veća sredstva kako bismo mogli da pokažemo stručnoj javnosti kakav kvalitet imamo u obrazovnom procesu i poljoprivrednoj proizvodnji“, naveo je predsednik Mirović.

Kada je reč o nastavku ulaganja Pokrajinske vlade u Univerzitet u Novom Sadu, predsednik je najavio da će naredne godine biti projektovan Naučno-tehnološki park 2, koji će takođe biti u kampusu Univerziteta, sa površinom od preko 20.000 kvadrata, za šta je Pokrajinska vlada izdvojila sredstva, a procedura će biti započeta u januaru.

„U proteklih šest godina, ulažući i u Institut ′Biosens′, koji će biti pušten u funkciju za tri do četiri meseca, novi objekat Medicinskog fakulteta, Naučno-tehnološki park i druge razvojne segmente Univerziteta, uspeli smo da ojačamo prostorno, kapacitetima, tehnički i na sve druge načine naše profesore, docente, asistente, istraživače i studente, jer je svima jasno da je Univerzitet u Novom Sadu glavna pokretačka snaga Vojvodine. Pokazalo se da su ta ulaganja veoma značajna i da imaju efekta“, istakao je predsednik Mirović.

Predsednik je dodao da, imajući sve to u vidu, ne čudi podatak da je u Vojvodini u proteklih šest godina prepolovljen broj nezaposlenih jer je najznačajniji deo u tome pružilo znanje koje je naš univerzitet razvijao godinama.

„Veliki dan za Poljoprivredni fakultet – uz podršku Pokrajinske vlade, koja je naš višegodišnji partner, rekonstruisali smo i opremili ovaj objekat, koji je od izuzetnog značaja za budućnost rada Fakulteta“, izjavio je dekan Nedeljko Tica.

Kako je naglasio, pre ove investicije, Pokrajinska vlada i Poljoprivredni fakultet investirali su milion evra za nabavku savremenih pogonskih i priključnih mašina. Događaju je prisustvovao i predsednik Opštine Temerin Mladen Zec.

Preporučujemo: O organskoj proizvodnji živine

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede