Ovogodišnji agrarni budžet u Subotici ukupno 55 miliona dinara

agrarni budzet

Umesto prošlogodišnjih sedam miliona, ovogodišnji agrarni budžet u Subotici iznosiće daleko više, ukupno 55 miliona dinara.

Odbornici Skupštine grada Subotice usvojili su dana program raspodele tih sredstava, iako pojedini među njima smatraju da ta podrška i dalje nije dovoljna. Program podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju ove godine poljoprivrednicima nudi znatno viša sredstvca nego prošle godine, koja će biti raspodeljena kroz više programa podrške, prenosi RTV. Od kreditne podrške, preko regresa, subvencionisanja osiguranja, troškova veterinarskih uslugam nabavke lekova i vakcina za stoku i goveda, do analize zemljišta. Neke od mera moći će da se koriste odmah po objavljivanju.

„Ako imamo u vidu da na teritoriji Grada ima registrovano preko 6.000 poljoprivrednih gazdinstava, velika većina poljoprivrednih gazdinstava će moći da učestvuje u svakoj ovoj meri“, smatra odbornik Srpske napredne stranke Dragutin Soković.

Pojedini odbornici, iako su svojim glasom podržali usvajanje ovih mera, smatraju da izdvojena sredstva nisu dovoljna da nadoknade sve ono što je prouzrokovala suša i disbalans između cena po kojima primarni poljoprivredni proizvođači prodaju svoje proizvode i cena prerađevina tih proizvoda na policama prodavnica, odnosno sva poskupljenja inputa sa kojima se suočavaju.

„Građani plaćaju debelo cenu, a proizvođači su u gubitku i dalje“, rezimira odbornik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Vinko Stantić.

Između lokalne samouprave i poljoprivrednika i dalje stoji tačka neslaganja po pitanju učešća u komisijama za određivanje korisnika ovih mera pomoći, pošto poljoprivrednici nisu zadovoljni ponuđenim rešenjima za članstvo i odlučivanje.

Izvor: RTV

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede