Agrarna komora: Potrebna intervencija države za otkup junadi i svinja

svinjje

Agrarna komora poljoprivrednih proizvođača Srbije uputila je molbu potpresedniku Vlade Republike Srbije i ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću da se razmotre aktuelni problemi u stočarstvu.

Pismo prenosimo u celosti i bez izmena.

„Agrarna Komora je razmatrala aktuelne probleme u stočarstvu i imajući u vidu da ste Vi naš resorni Ministar obraćamo Vam se sa molbom za pomoć.

Znamo da ste svesni situacije oko zastoja otkupa stoke kako u svinjarstvu tako i u tovu junadi,  pa za Vas imamo molbu kako bi na Vladi izdejstvovali zamenu tovnih svinja i tovnih junadi za kukuruz za Republičke robne rezerve.

Ovom intervencijom biste u ovako teškom momentu pomogli farmerima u Srbiji da se reše tržišnog viška, a tim potezom bi uticali na zanavljanje novog ciklusa u proizvodnji  mesa.

Smatramo da Vama nije potrebno  naglašavati koliko je državi Srbiji važan resor koji Vi vodite i koliko je bitno što je Republika Srbija samodovoljna i kao takva je država koja se verovatno najbolje snašla  sa problemom koji je donela pošast, koja muči celu planetu.  Jedino mi nismo ni u jednom momentu  imali nikakvih nestašica.

Naš predlog je da se zamenom utovljenih svinja za kukuruz od svinjskog mesa ne proizvode konzerve, već smatramo da bi trebalo nagraditi najveće heroje u vreme epidemije, a to su medicinski radnici.

Predlog je da se medicinskim radnicima podele svinjske polutke. Medicinski radnici su na svojim leđima podneli najveći teret, nesebično se žrtvujući i pomažući građanima Srbije, do kajnjih ljudskih granica.

Smatramo da bi ovim gestom Država Srbija iskazala dužno poštovanje medicinarima, a ubeđeni smo da bi svi građani Republike Srbije pozdravili ovakav human gest.

Naglašavamo da bi ovim potezom Vlada stavila do znanja farmerima da ih nikada neće ostaviti na vetrometini i pokazala koliko je odgovorna i koliko joj je bitno da sačuva domaću proizvodnju.

U ime svih, kako farmera tako i ostalih grana poljoprivrede, u nadi da ćete pokazati brigu za domaću proizvodnju hrane, mi Vas pozdravljamo” – kaže se na kraju pisma, koje je potpisao predsednik Agrarne komore poljoprivrednih proizvođača Srbije Nenad Manić.

Poslednja intervencija države bio je otkup junadi preko Republičke direkcije za robne rezerve i stimulacija sa 20.000 dinara za prodaju junadi klanicama.

agroservis.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede