AGRA 2018. predstavlja mlade u agrobiznisu, digitalizaciju, inovativnost, znanje

sajam agra zastave

Poljoprivredno-prehrambeni sajam AGRA održaće se u Gornjoj Radgoni od 25. do 30. avgusta 2018.

Najvažniji međunarodni sajam u ovom delu Europe, na granici Slovenije s Austrijom, Mađarskom i Hrvatskom 56. put otvoriće kapije za posetioce.

Ove godine AGRA će s posebnim naglaskom predstaviti mlade u agrobiznisu, generacijsku obnovu, digitalizaciju, inovativnost, znanje i umrežavanje.

Predstaviće se oblasti kao što su: hrana iz naše okoline, ekološka poljoprivreda, organski proizvodi za gastronomiju, održivo upravljanje šumama, kao i poljoprivredna mehanizacija za visoko produktivnu i održivu poljoprivrednu proizvodnju.

Sajam AGRA posetiće brojni ministri kao i ministarske i državne delegacije iz Evrope i sveta.

Najznačajnije slovenačke institucije predstaviće se na poslovnim B2B susretima i sajamskim prezentacijama.

Makedonija država partner

Država partner ove godine je Makedonija koja svojim nacionalnim nastupom omogućava svojim izlagačima – predstavnicima makedonske poljoprivrede, privrede i turizma uspostavljanje novih veza i kontakata, ciljanih poslovnih susreta kao i najširu promociju pred 120.000 posetilaca sajma iz Slovenije i šireg međunarodnog područja.

Uz Makedoniju koja je zemlja partner predstaviće se i Austrija, Hrvatska i Mađarska, Indija i Poljska.

Ukupno će se na sajmu AGRA predstaviti preko 1.800 izlagača iz 36 država na površini od 71.300 m².

Dan pre otvaranja sajma biće održana skupština i radni zbor CEJE – Evropskog udruženja mladih poljoprivrednika, koja će se nastaviti na zajedničkoj konferenciji s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i prehrane Republike Slovenije. Zaključci konferencije biće predstavljeni prilikom otvaranja sajma.

Sajam tradicionalno otvara predsednik Republike Slovenije u prisustvu ministra poljoprivrede, šumarstva i prehrane Republike Slovenije, ministara i ministarskih izaslanstava Evropske unije, predstavnika ambasada i drugih visokih predstavnika privrede i politike iz Slovenije, Evrope i sveta.

Na sajmu će nove vizije biti nadograđene vrhunskim eksponatima izlagača s područja poljoprivrede i prehrane među kojima će se naročito isticati pametni IT priključci i uređaji za ratarstvo, voćarstvo, hortikulturu, stočarstvo i vinogradarstvo.

Biće predtavljeni vodeći svetski brendovi poljoprivredne i šumarske mehanizacije, nova oprema i sredstva za proizvodnju hrane na ekološki prihvatljiv način, vrhunski proizvodi, jela i vina prehrambeno prerađivačke industrije kao i proizvodi iz dodatnih delatnosti OPG-ova.

Na sajamskim prostorima, s izložbama, savetovanjima i stručnim događanjima predstaviće se najznačajnije države, komorske, državne i strukovne organizacije i institucije.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i prehrane svakodnevno će predstavljati inovativne mlade poljoprivrednike.

Nakon što je u program svetskih dana uvršten i Svetski Dan pčelara, velika pažnja na sajmu posvetiće se tradiciji i razvoju pčelarstva.

Na sajmu će se govoriti o problematici uništavanja invazivnih biljaka, promovisaće se Evropsko inovacijsko partnerstvo, a na interaktivan način biće predstavljena zajednička poljoprivredna politika nakon godine 2020.

Zajedno sa savezom seoske omladine Slovenije priprema se seminar evropskih mladih poljoprivrednika gde će se dati poseban naglasak na različite finansijske instrumente za razvoj turizma u ruralnim područjima.

Nezaobilazni učesnici u nacionalnom i međunarodnom strukovnom povezivanju su Zadružni savez Slovenije i Poljoprivredno šumarska komora Slovenije, Gospodarska komora – Komora poljoprivredno prehrambenih preduzeća, te Obrtnička komora Slovenije.

Zavod za šumarstvo Slovenije će u duhu Evropske godine kulturne baštine, u izložbama i stručnim savetovanjima prezentovati temu o tome kakav bi trebao biti kulturni odnos prema šumama.

Bogata izložba životinja

Stručne izložbe životinja imaju dugu tradiciju na sajmu AGRA. Biće organizovane izložbe najraširenijih slovenačkih poljoprivrednih životinja u štalama, s atraktivnim prikazom istih na prostoru manježa.

Tradicionalno, biće organizovana vrlo bogata izložba goveda, konja, prasadi, stoke sitnog zuba, malih životinja i riba s naglaskom na ulogu mladih poljoprivrednika, naslednike poljoprivrednih gazdinstava. Kao posebna zanimljivost, biće predstavljeni konji u sportskoj ulozi s preskakanjem prepreka, kao i u rekreativnom ( terapeutskom ) jahanju za decu.

Vrt, pčelinji hram, pijaca…

Rascvetani nasadi biljne proizvodnje u pokusnoj bašti imaće poseban akcenat na pčelarstvu.

Tu će biti organizovane zanimljive radionice i vođeni pregledi u centralnoj  sajamskoj bašti.

Na Poligonu Zeleni dragulji prirode biće prikazana sadnja i sijanje medenih biljaka, konoplje za industrijske, prehrambene i zdravstvene namene te lana kao stare biljke koja ne sme otići u zaborav.

Pokraj permakulturnog vrta i kućice od slamnatih bala, održivu proizvodnju hrane i održivu gradnju promovisaće Društvo za permakulturu Slovenije i Udruga za gradnju sa prirodnim materijalima.

U čast uspešne realizacije slovenačke inicijative za Svetski dan pčela, na sajmu se već gradi pčelinji hram, u kojem će biti predstavljene pčelinje košnice i apiterapija.

Ukupna sajamska događanja biće u velikoj meri obojena novim idejama i najboljim praksama mladih poljoprivrednika.

Na posebnoj tržnici, na degustaciju i prodaju biće ponuđena njihova vina i ostali proizvodi, koji su rezultat dodatnih delatnosti na gazdinstvima.

Mladi poljoprivrednici imaće prilike da se sastanu sa svojim kolegama i stručnjacima na mnogim tematskim predavanjima i strukovnim druženjima.

Slovenacki predstavnik u EU parlamentu će u saradnji sa svojim kolegom iz Mađarske predstaviti projekt »Pametno selo za pametnu Evropu – za svetliju budućnost sela«

Mariborska razvojna agencija/Enterprise Europe Network organizuje kooperacijski susret MEET4BUSINESS AGRA 2018 koji će omogućiti sastanke predstavnika preduzeća i uspostavu kontakata kao i razmenu iskustava sa poslovnim partnerima iz Slovenije i sveta.

Pčelarski savez Slovenije priprema okrugli sto o mladim pčelarima i o važnosti mladih naslednika za razvoj pčelarstva u Sloveniji.

Na sajmu će se održati ukupno 150 poslovnih, stručnih, strukovnih, takmičarskih i zabavnih događaja, koji će se odvijati kroz sve vreme održavanja sajma.

Posetioci će u Vinskom hramu moći degustirati nagrađena vina sa ocenjivanja Vino Slovenija, Gornja Radgona, probati jela iz Agrine kuhinje koja su nagrađena na međunarodnom ocenjivanju kvaliteta prehrambenih proizvoda AGRA.

Na Agrinoj tržnici moći će se kupiti domaće delicije i proizvodi. Posetioci će se moći okrepiti s lokalnim i regionalnim kulinarskim specijalitetima, a i ponudi je i biološki sertifikovan meni.

Informacije: pomurski-sejem.si

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede