Afrička kuga svinja registrovana u okolini Kraljeva i Čačka

africka kuga prasici

Zarazna bolest svinja afrička kuga pojavila se u okolini Kraljeva i Čačka. Na zaraženom području sprovodiće se eutanazija svih svinja u gazdinstvima gde se potvrdi prisustvo zaraze

Zbog toga je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede proglasilo sela Tavnik kod Kraljeva i Bresnicu kod Čačka zaraženim područjem, saopštio je koordinator na suzbijanju te bolesti Aleksandar Maksimović, prenosi Beta.

Kao ugroženo područje od svinjske kuge proglašeno je šest sela kod Kraljeva – Obrva, Cvetke, Miločaj, Lađevci, Mrsać i Bapsko Polje, te tri kod Čačka – Bečanj, Mrčajevci i Katrga.

Zaraženim područjem proglašena su i tri sela kod Knića, Bumbarevo Brdo, Žunje i Guncati. Kraljevačko lovište „Ibar“ proglašeno je područjem visokog rizika od zarazne bolesti „afričke kuge svinja“.

Na zaraženom području sprovodiće se eutanazija svih svinja u gazdinstvima gde se potvrdi prisustvo zaraze, dok se na tom i ugorženom području zabranjuje premeštanje i prevoz svinja, sajmovi i izložbe životinja, prodaja hrane životinjskog porekla, kao i rad stočnih pijaca.

Zabrane i ograničenja na zaraženom i ugroženom području trajaće 40 dana od poslednjeg registrovanog slučaja zaraze afričkom kugom svinja. Afričkom kugom svinja ranije su bile zaražene svinje na teritriji Čačka početkom maja prošle godine i zaraza je trajala oko pola godine, piše Beta.

Preporučujemo: Afrička kuga svinja – uzročnik, izvori i putevi prenošenja, simptomi

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede