Afrička kuga svinja biće odjavljena na području 10 opština u 28 žarišta

svinjarstvo

Stekli su se uslovi da se bolest afrička kuga svinja tokom ove nedelje odjavi na području 10 opština u 28 žarišta, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Na osnovu sprovedenog nadzora i dijagnostičkih ispitivanja na afričku kugu svinja stekli su se uslovi da se bolest tokom ove nedelje odjavi na području 10 opština u 28 žarišta, zaključeno je na jučerašnjoj sednici Operativnog štaba za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje afričke kuge svinja, koja je održana u Vladi Srbije, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Operativni štab, na kome je predsedavala ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković, diskutovao je o merama i zaključcima donetim na prethodnoj sednici, trenutnoj situaciji na terenu kao i o narednim koracima koji će biti sprovedeni u cilju suzbijanja ove bolesti.

Na sednici su izneti najnoviji podaci prema kojima je do sada ukupno na 1.860 gazdinstava na teritoriji 45 opština, u 14 upravnih okruga (Pčinjski, Braničevski, Pomoravski, Podunavski, Moravički, Južnobanatski, Borski, Srednjebanatski, Zaječarski, Sremski, Šumadijski, Južnobački, Mačvanski i Grad Beograd) potvrđeno 2.236 slučaja AKS kod domaćih svinja, od čega je 2.181 uginulih svinja. U zaraženim gazdinstvima izvršena je eutanazija 30.045 svinja sa neškodljivim uklanjanjem i dezinfekcijom gazdinstva.

Na osnovu sprovedenog nadzora i dijagnostičkih ispitivanja na Afričku kugu svinja, a u skladu sa zakonskim propisima, stečeni su uslovi da se bolest tokom ove nedelje odjavi na području 10 opština u 28 žarišta, saopštilo je ministarstvo.

Prema poslednjem izveštaju iznetom na sednici Štaba, potvrđeno je prisustvo AKS na velikoj farmi, ali su zahvaljujući brzoj intervenciji nadležnih službi na terenu preduzete sve mere. Od ukupno 20.000 svinja na farmi, u svim objektima i sobama u kojima je utvrđen virus hitno je eutanazirano 796 grla, a uginule su 302 svinje. Biosigurnosne mere na farmi su na visokom stepenu, a unutrašnja organizacija poslova i radne snage je odvojena za svaki objekat pojedinačno čime se smanjuje mogućnost prenošenja virusa unutar farme, navodi se u saopštenju ministarstva.

Na sednici štaba zaključeno je:

  • da se u narednom periodu uključi i inspekcija zaštite životne sredine koja bi dodatno kontrolisala ispuste iz velikih klanica, priobalje reka i deponije
  • da na predlog Vesne Milićević iz Naučnog instituta za veterinarstvo Srbije, ova institucija dostavi konkretne podatke o slučajevima zloupotrebe i kršenja propisa od strane veterinarskih službi
  • da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave dostavi podatke od lokalnih samouprava o licima koja će biti u regionalnim i lokalnim kriznim centrima, kao i spisak svih manifestacija koje će biti održane u narednom periodu
  • da će se razmotriti stav struke o depopulaciji domaćih svinja na gazdinstvima sa niskim biosigurnosnim merama

Preporučujemo: Afrička kuga svinja – Kako sprečiti, a kako prepoznati bolest?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede