88. Poljoprivredni sajam svečano otvoren

poljoprivredni sajam 2021

Poljoprivredni sajam, Sajam lova i ribolova i Sajam ekologije održavaju se uz dozvolu Kriznog štaba i poštovanje epidemioloških mera, a primaće vakcinisane i nevakcinisane posetioce.

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je svečanom otvaranju 88. Međunarodnog poljoprivrednog sajma, 53. Međunarodnog sajma lova i ribolova i Sajma ekologije koji se održavaju od 18. do 24. septembra, na Novosadskom sajmu.

Manifestaciju je otvorila ministarka trgovine turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, a prisutnima su se obratili i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ambasador Češke Republike Nj.E Tomaš Kuhta i generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković.

Pozdravljajući prisutne zamenik gradonačelnika Milan Đurić je izrazio zadovoljstvo što su nakon pauze izazvane pandemijom korona virusa hale Novosadskog sajma ponovo ispunjene štandovima izlagača.

– Sajamska industrija je jedna od najviše pogođenih u prethodne dve godine, i radili smo mnogo da nastavimo tamo gde smo stali. Novosadski sajam je uložio velike napore da u vremenu pandemije, prilagodi svoje poslovanje i drago mi je što su uspeli u tome. Nije moguće promeniti koncept redovnog sajma, navikli smo da tu manifestaciju posetimo lično i da je na taj način doživimo. Zato se danas posebno radujem što smo se ovde okupili, što imamo veliki broj stranih izlagača, što su domaći izlagači sve prisutniji jer je to je znak da privreda i poljoprivreda ne posustaju usled negativnih posledica pandemije – izjavio je Milan Đurić i pozvao goste Sajma da posete štand Grada u Master hali.

– Osim što snažno podržava organizaciju Poljoprivrednog sajma, Grad Novi Sad, iz godine u godinu povećava sredstva u budžetu namenjena za pomoć i podršku poljoprivrednicima, proizvođačima hrane, organskih proizvoda, proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom, a značajno pomaže i naše mlade poljoprivrednike, prerađivače hrane, kao i udruženja iz oblasti poljoprivrede.

Poljoprivredni sajam, Sajam lova i ribolova i Sajam ekologije održavaju se uz dozvolu Kriznog štaba i poštovanje epidemioloških mera, a primaće vakcinisane i nevakcinisane posetioce. Vakcinisani će prilikom ulaska prikazivati Digitalni zeleni sertifikat – potvrdu o vakcinaciji. Oni koji nisu vakcinisani u krug Sajma mogu da uđu uz Digitalni zeleni sertifikat – potvrdu o preležanom kovidu- 19, negativan PCR test ili negativan antigenski test koji neće biti dodatno naplaćivan.

Na otvorenom i zatvorenom sajamskom prostoru nastupiće izlagači iz 17 zemalja, koji će predstaviti najznačajnije proizvode iz oblasti agrara, te oblasti lova i ribolova. Zemlja partner ovogodišnjeg Poljoprivrednog sajma je Republika Češka, a posetioci će imati priliku da se sretnu i sa privrednicima iz Italije, Holandije, Mađarske, Španije, Bosne i Hercegovine, Belorusije, Poljske i Rusije. Kapije Novosadskog sajma otvorene su od 18. do 24. septembra, od 9 do 19 časova.

Poljoprivredni sajam u četvrtak u znaku Dana stočara

U okviru Nacionalne izložbe stoke prvog dana Sajma, u subotu, 18. septembra, održano je javno ocenjivanje goveda na Manježu Novosadskog sajma.

Ocenjivana su grla mlečnog i tovnog govedarstva, a žiri je obraćao pažnju na svaki detalj. Rezultati će biti poznati do četvrtka, 23. septembra, kad će se održati Dan stočara.

 

Učionica u kojoj se mnogo toga sazna

Epidemiološka situacija u celom svetu je od prošle godine, pa naravno i u Srbiji, značajno promenila do tada poznat stil života i rada.

Tako je sajamska industrija osetila veoma jak udar i mnoge sajamske manfestacije održavale su se virtuelno, baš kao i prošlogodišnji Međunarodni poljoprivredni sajam. Za razliku od lanjskog, na ovogodišnjem poljoprivrednom sajmu se već prvog dana pokazalo da tradicionalan način održavanja ovakvog događaja ima prednosti jer ništa ne može da zameni utisak kad su na sajmu posetioci prisutni uživo.

Veliki broj događaja koji se smenjuju i privlače pažnju, susreti privrednika, direktna razmena iskustava, prezentacije proizvoda… samo je deo atmosfere. Posebno je zanimljivo na Sajmu ekologije koji se realizuje u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine i Gradskom upravom za zaštitu životne sredine, gde se održava program edukativnog karaktera za najmlađe, ali i one starije.

U Hali „Master“  Novosadskog sajma prvog dana Sajma mališani su učestvovali u različitim aktivnostima i učili kako pravilno odlagati otpad. Imali su priliku da uz pomoć posebnih naočara zavire u virtuelni svet i pogledom ubacuju određenu vrstu otpada u određenu kantu, a organizovane su i igre memorije u vezi sa materijalima koji se mogu reciklirati.

Bilo je živo i na štandovima gde su majstori kuhinje odmeravali veštine u pripremi gastronomskih đakonija, ali i na štandovima gde se razgovaralo o zaštićenim područjima ili uzgoju organske hrane… Oni koji su na Sajam došli da kupe nešto od opreme za lov  i ribolov, dobro su odabrali jer je u halama 2 i 3 ponuđen bogat asortiman domaćih i stranih izlagača.

O događajima na ovogodišnjem Poljoprivrednom sajmu saznajte više OVDE

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede