Za bagremov med akontna cena od 3 evra za pčelare SPOS-a. Prijava do 30. juna

poziv za prijavu meda 1

Pčelari SPOS-a mogu da po novim uslovima predaju med Pogonu za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a ”Naš med”.

Novouvedeni princip plasmana meda formiran je nakon što je predsednik SPOS-a povukao svoju ostavku i predstavlja jedini pravi način za plasman meda i ove i svih narednih godina, uz maksimalne cene za pčelare članove SPOS-a, a uz dodatne povoljnosti za pčelare donatore izgradnje Pogona i pčelare koji su članovi Standarda kvaliteta SPOS-a ”Dobra pčelarska praksa”.

SPOS je kako se navodi u saopštenju, definisao kao glavni problem za veću saradnju sa Pogonom, zapravo obesparenost pčelara lošim godinama. Time su praktično prinuđeni da med prodaju što pre za bilo koji novac koji mogu da dobiju odmah.

Zato je uvedena akontacija (akontna cena) koju će pčelari dobijati odmah nakon analize odnosno prilikom preuzimanja meda, a ostatak do tržišne cene, kad se med proda. Tako bi pčelari, smatraju u SPOS-u, imali dovoljno novca za pokrivanje troškova i ulaganja, a ipak bi uspeli da prodaju med po maksimalno mogućim cenama.

U SPOS-u veruju da će novac obezbediti u potrebnoj visini, do oko 500.000-1.000.000 evra, zavisno od potreba, i o tome će obavestiti pčelare.

Pčelari trebaju da prijave med za prodaju preko Pogona najkasnije do 30. juna pisanim putem. Med će moći da se prijavljuje i kasnije, ali ovde navedena procedura važi samo za bagremov med prijavljen u zadatom roku, u kome bi trebalo da ga bude što više, poručuju iz saveza.

Nakon uzorkovanja i analize meda, ukoliko je med dobar, preuzimanje bi počelo odmah uz prateću isplatu akontne cene (akontacije) u visini od 3 evra po kilogramu. Ostatak do tržišne cene na dan prodaje meda bio bi isplaćen odmah po prijemu novca od strane kupca, koji mora uslediti pre isporuke meda kupcu, ili u skladu sa eventualno datom bezuslovnom i neopozivom bankarskom garancijom kupca.

Ako pčelar želi, čim izvrca bagremov med, može ga prijaviti Pogonu ”Naš med” za prodaju najkasnije do 30. juna 2022. godine. Minimalna količina meda koja se može prijaviti je 150 kg, a med mora biti u metalnim buradima od 200 litara, kao i prošle sezone. Burad se može kupiti i od Pogona, samo se mora malo sačekati sa isporukom, ali se praktično novac za burad kasnije vraća. O naručivanju buradi pročitajte OVDE.

Objavljivanja cene koja će važiti za celu sezonu ne može biti, jer u godinama kada meda ima puno, cena se može menjati i na nedeljnom nivou.

Uputstvo za prijavu meda za prodaju

Najpre popunite sledeći obrazac ili sve te podatke pošaljite viberom:

  1. Ime i prezime pčelara člana SPOS-a koji je nosioc registrovanog poljoprivrednog gazdinstva, sa adresom prebivališta;
  2. Naziv društva/udruženja pčelara preko koga ste se učlanili u SPOS;
  3. Adresa lokacije meda;
  4. Mobilni i fiksni telefon, mejl;
  5. Vrsta i količina meda koja se nudi (minimum 150 kg) sa navođenjem godine vrcanja meda (ako imate pravi livadski med sa planina, to naznačite kao posebnu vrstu meda, van cvetnog meda). Procena količine meda mora biti što preciznija, i nije dozvoljeno u međuvremenu prodati med, već dobro razmislite pre nego prijavite koliko tačno meda želite prodati preko Pogona;
  6. Navedite da li ste potpisali Ugovor o licenci za pristup Standardu kvaliteta „Dobra pčelarska praksa“, kao i datum potpisivanja ugovora, jer će vaš med onda imati veću otkupnu cenu.

Kontakt osoba kojoj šaljete navedene podatke (isključivo mejlom, Viberom ili redovnom poštom) je komercijalista Pogona „Naš med“ Marko Glišić, 064/65-77-833, nasmed.prodaja@gmail.com. Najefikasnije je da to bude Viberom ili da pčelar pošalje SMS poruku kako bi ga komercijalista pozvao. Ako se ne javi do kraja dana, sutra ujutru pozovite direktora Pogona Nenada Portića na 060/444-07-07.

Ponudu meda redovnom poštom poslati na adresu: Pogon „NAŠ MED“, ul. Solunskih ratnika br. 2, 34210 Rača, a ako je u pitanju brza pošta onda upisati broj telefona primaoca: Nenad Portić, 060/444-07-07)

Detaljnije pročitajte OVDE

Preporučujemo: Radovi na pčelinjaku u junu

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede