Osnovni uslovi za organsko pčelarenje, metodi i principi

pčelar u pčelinjaku

Organsko pčelarenje podrazumeva poštovanje određenih principa i metoda.

Pčelarenje je, kako kažu pčelari, privilegija i za mnoge od njih uživanje. U saglasju s prirodom pčele proizvode med i druge proizvode, a pčelar je tu da oduzme višak tih proizvoda i da pri tom ne ugrozi pčele.

O čemu se radi saznajemo o Dragoljuba Krajnovića, iz Poljoprivredne savetodavne službe Srbije.

Pčelarski proizvodi poprimaju karakter organske proizvodnje ukoliko se poštuju metodi i principi organski primenjivane proizvodnje na propisano postupanje sa pčelinjim društvima i održavanjem njihovog okruženja kao i objekata za preradu i skladištenje u domenu organske poljoprivredne proizvodnje.

Za ispunjavane ovih uslova period konverzije treba da iznosi 12 meseci.

Gde postaviti pčelinjak za organsko pčelarenje

Pčelinjaci moraju biti tako postavljeni da u krugu od 3 km oko košnice, nalazište nektara, medljike i polena mogu se isključivo eksploatisati od:

a) organski gajenih biljaka (ukoliko se na takvim podučjima – terenima primenjuje ovaj vid uzgajanja);

b) prirodne vegetacije, bez bilo kakvog tretmana hemijskim sredstvima poput zaprašivanja livada i šuma pesticidima ili insekticidima);

c) biljaka za čiju se zaštitu koristi veoma mali broj sredstava, a nema tretiranja sintetičkim herbicidima, fungicidima, insekticidima i ostalim štetnim sredstvima za prirodnu sredinu.

Hrana za pčele u organskom pčelarenju

Med je osnovna i najbitnija hrana za pčelinja društva, pa je iz tog razloga neophodno obezbediti dovoljno meda za njihovu ishranu tokom hladnog zimskog perioda ili sušnog i vrelog doba godine. Samo ukoliko je to opravdano zbog oštrih klimatskih uslova sertifikaciona organizacija može da odobri veštačko hranjenje.

Međutim, takva odobrenja mogu se davati samo između sledećeg ubiranja (ekstrakcije) meda i 15 dana pre početka sledećeg perioda u kome se javljaju nektar ili medljika.

Načelno pčelinja društva u organskom uzgoju, mogu se hraniti isključivo medom, šećerom i šećernim sirupom  dobijenim organskom produkcijom.

Šta je još važno!

U organskim metodama gajenja nije dozvoljeno sečenje krila matici niti bilo kakvi slični postupci sakaćenja jedinki pčelinjih društava.

Bolesti i štetočine moraju se sprečavati postupcima uvođenja i gajenja otpornih, izdržljivih rasa koje su prilagođene tom području ili lokalitetu.

Nije dozvoljena primena hemijski sintetisanih alopatskih medicinskih proizvoda. Međutim, organske kiseline (npr. oksalna kiselina) i esencijalna ulja (npr. Timol, eukaliptol ili mentol) mogu da se koriste  za  određene operacije u radu sa pčelinjim društvima.

Kada se primenjuju hemijski sintetisani alopatski medicinski proizvodi, posmatrano pčelinje društvo mora da potom prođe kroz novi period konverzije, koji je različit za pojedine semente, proizvode ili postupke u okviru pčelinjeg društva. Kao primer može se posmatrati proces zamene voska kada period konverzije minimalno može da traje 12 meseci.

Osnovni segmenti pčelinjeg staništa poput kućišta košnice, ramova, okvira koji se nalaze u direktnom kontaktu sa pčelama, medom ili voskom moraju da budu načinjeni pretežno od prirodnih materijala. Vosak je obavezno iz proizvodne jedinice sa organskom proizvodnjom.

Principi organske proizvodnje ne dopuštaju žrtvovanje, odnosno ubijanje pčela radi iskorišćavanja nekih od proizvoda koje pčele lageruju na određena mesta u košnici. Takođe nije dozvoljeno dobijanje pčelinjeg voska ili ekstrakcija meda iz saća u kome se istovremeno nalazi i pčelinje leglo.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede