Naučnici stvaraju super-pčelu otpornu na zimu, viruse i varou

Pčela na cvetu

Svetska populacija pčela se nalazi u najugroženijem položaju, dok na hiljade pčelinjih društava umire svake godine.

Ova činjenica navela je naučnike da pokušaju spasiti preostalu populaciju parenjem običnih pčela sa novim i otpornijim super-pčelama.

Zabrinjavajuće brojke

Pčelari diljem sveta se žale na loše godine u zadnjih nekoliko desetleća, upravo zbog pada pčelinjih populacija uzrokovanim insekticidima, virusima i varoom. Ovo je navelo istraživače sa Univerziteta Manitoba u Vinipegu, da počnu raditi na uzgajanju jačih pčela sposobnih za preživljavanje i prilagođavanje izloženim opasnostima.

Prema podacima UN-a, virusi i grinje su prošle godine bili odgovorni za smrt 85 % pčela na Bliskom Istoku, 10-30 % pčela u Evropi, i skoro trećinu pčela na teritoriju SAD-a. Ove brojke zabrinjavaju naučnike s obzirom na to da 90 % svetskih useva koji se koriste za hranu oprašuju upravo pčele, a njihovim nestankom gubi se 83 biliona dolara svetske privrede, ali i dovodi do gladi preko milijardu ljudi širom planete.

Stvaranje otpornijih generacija  

Kako bi postigli ove rezultate kanadski naučnici su u pčelarske kolonije širom Kanade ubacili matice koje su imale određene karakteristike, nakon čega su ih podvrgnuli testiranjima na razne bolesti, poput virusa, grinja, pesticida, itd. One generacije koje su preživele se dalje koriste za parenje i uzgajanje za iduću sezonu, a naučnici se nadaju da će na ovaj način vremenom dobiti pčele potpuno otporne na bolesti.

Ono što su dobili bilo je i više nego što su se nadali; ne samo da su nove pčele bile otporne na štetočine i viruse, već su bile u stanju i da prežive oštre zimske uslove. Rezultati su iznenađujući s obzirom na to da tek 46 % evropskih pčela preživi zimu, dok su njihove super-pčele imale šanse za preživljavanje do 75 %.

Naučnici napominju da je trivijalno verovati da će ove super-pčele označiti kraj običnih pčela, i celokupke krize u kojoj se nalazi svetska industrija hrane, s obzirom da zagađenje okoliša, klimatske promene i razorni pesticidi imaju daleko smrtonosnije poslediec na svetsku populaciju pčela.

Izvor: bhpcelar.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede