Med – izvozna šansa Srbije

tekle meda
Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) objavila je zbornik radova „Unapređenje pčelarstva u Srbiji“ u kome je objavljen rad „Med, izvozna šansa Srbije“, autorke Mirjane Miščević, sekretara Grupacije za pčelarstvo i proizvodnju meda. 

Na ovaj način uspešno je promovisana Privredna komora Srbije i Grupacija osnovana  2003. godine, koja okuplja gotovo sve predstavnike ove branše.  

Med- zbornik radova

Pčelarstvo je grana poljoprivrede koja se u poslednjih 10 godina intenzivno razvija, a srpski med je sve traženiji u inostranstvu. Proizvodnja meda prošle godine dostigla je rekordnih  12.263 tone, što je čak 179 odsto više nego 2014. U 2015. godini izvezeno je 2.045 tona meda u vrednosti od 9.646.000 dolara, 11 odsto više nego godinu ranije.  

Najviše domaćeg meda prodato je na tržištima Italije, Nemačke i Norveške, objasnila je Miščević. Otkupna cena  meda u Srbiji 2006. bila je oko 1,2 evra po kilogramu u zavisnosti od vrste i pakovanja dok se 2015. kretala između 4,2 do pet evra. Maloprodajna cena meda u Srbiji iznosi u proseku 800 dinara po kilogramu.

Prirodni resursi u Srbiji su potencijal za razvoj pčelarstva

Srbija raspolaže prirodni resursima, koji su osnov razvoja pčelarstva što ukazuje na ogromni potencijal i mogućnosti za intenzivan razvoj pčelarstva. Prirodni uslovi, umerena kontinentalna klima i bogatstvo biljnog sveta pružaju odlične uslove za gajenje pčela u Srbiji. Medonosni potencijal omogućava znatno veći broj košnica, prema proceni stručnjaka, više od 1,2 miliona. Sve više domaćinstava u Srbiji bavi se pčelarstvom kao osnovnim ili dopunskim zanimanjem, ističe Miščević. Ukazuje da je pčelarstvo jedina grana poljoprivrede kojoj su povećane subvencije, što je svakako uticalo i na veću proizvodnju.

SANU je u oktobru prošle godine organizovala 8. naučni skup „Unapređenje pčelarstva u Srbiji“ koji je okupio veliki broj eksperata u ovoj oblasti.

Izvor: Privredna komora Srbije

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede