Matični mleč – dragocen i redak. Od davnina veoma cenjen proizvod pčela.
Mnogi nutricionisti ga smatraju najsavršenijom namirnicom na svetu.
Mali broj pčelara se bavi i proizvodnjom mleči.
O tome kako organizovati postupak proizvodnje mleča i finalizirati ga saznajemo više od dipl. inženjera Svetislava Markovića iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije.
Proizvodnja matičnog mleča
Lekovita svojstva mleča su odavno poznata , ali se tek u nekoliko poslednjih godina javlja i njegova povećana proizvodnja.
Razloge za relativno malu produkciju mleča treba tražiti pre svega u nepoznavanju tehnološkog postupka proizvodnje mleča, ali i bezrazložnom „strahu“ pčelara da nešto neće uraditi “kako treba“, smatra Marković.
Postupak proizvodnje mleča
U gornje plodišno telo, iznad matične rešetke, stavljaju se okviri sa otvorenim leglom, a kao krajnji okviri sa polenom i medom.
U sredini gornjeg tela ostavlja se razmak širine jednog okvira u koji se postavlja okvir sa presađenim larvama.
U donje plodišno telo stavljaju se u centralni deo okvira sa zatvorenim i izlazećim leglom, kao krajnji okviri sa medom i polenom, i naravno, matica.
U ovako spremljenom društu može se proizvoditi mleč u dva ciklusa, dok se za treći ciklus mora izvesti “prevešavanje“ okvira kako je to u prvom ciklusu urađeno.
Jedan ciklus proizvodnje mleča traje 65 sati od trenutka presađivanja larvi.
Počeci matičnjaka se lepe direktno na letvu okvira i njihov broj na okviru može biti od 40-45, zavisno od jačine proizvodnog društva.
Larve za presađivanje moraju biti starosti od 12-18 časova.
Ukoliko nema unosa nektara iz prirode, dan pre presađivanja društva se moraju prihranjivati sa 0,5 litara šećernog sirupa.
Finalizacija proizvodnje mleča
- Žiletom ili sterilisanim skalpelom se vrši skraćivanje matičnjaka do nivoa larvi.
- Drvenom iglom se vrši vađenje i odstranjivanje larvi.
- Specijalnom drvenom kaščicom vadi se mleč i stavlja u sterilisane bočice.
- Napunjene bočice se vakumiraju i zalivaju voskom.
- Zalivene i napunjene bočice se zamrzavaju.