Deklaracija za zaštitu pčela Srbije potpisana u Novom Sadu

deklaracija

Deklaracija će imati pozitivan efekat na pčelarstvo i na unapređenje održive poljoprivrede.

U okviru četvorogodišnjeg Projekta javno privatnog dijaloga u delu koji se odnosi na rešavanje problema trovanja pčela pesticidima u poljoprivredi koji je SPOS dobio na konkursu Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), koji sprovodi NALED u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike (RSJP), a finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), u Novom Sadu je potpisana Deklaracija o zaštiti pčela u Srbiji.

Deklaraciju su potpisali prisutni predsednici opština i gradonačelnici u Vojvodini i predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović.

Glavna aktivnost koja se očekuje od potpisivanja Deklaracije jeste postepeno ukidanje tretiranja komaraca iz aviona sredstvima otrovnim za pčele i bolja koordinacija aktivnosti opština na razvoju poljoprivrede, a u kontaktu sa poljoprivrednicima, radi pravilne upotrebe pesticida na našim poljima, kako ne bi dolazilo do trovanja pčela.

Deklaracija neće imati pozitivan efekat samo na pčelarstvo, već i na unapređenje održive poljoprivrede, navodi SPOS.

To podrazumeva manje zagađenje životne sredine pesticidima, manje pesticida u zemljištu, manje uništavanje korisnih insekata u zemljištu, manje pesticida na poljoprivrednim proizvodima za potrošače… 

Gradovi i opštine koji su prisustvovali skupu i potpisali Deklaraciju za zaštitu pčela u Srbiji su: Novi Kneževac, Bačka Topola, Čoka, Sombor, Alibunar, Bački Petrovac, Šid, Mali Iđoš, Bačka Palanka, Zrenjanin, Sremska Mitrovica, Pećinci, Senta, Vrbas, Kula, Irig, Subotica i Ada.

Potpisivanje Deklaracije organizovano je kao jedna od tačaka dnevnog reda tokom Godišnjeg susreta predstavnika Pokrajinske Vlade i članova NALED-a.

Na narednim skupovima NALED-a prirediće se potpisivanje Deklaracije o zaštiti pčela u Srbiji i za opštine iz drugih delova Srbije, kao i opštine iz Vojvodine koje do sada nisu prisustvovale ovom skupu iz opravdanih razloga.

SPOS je obavestio sva društva i udruženja SPOS-a da mogu Deklaraciju odštampati i odneti u svoje opštine na potpisivanje, te nakon potpisivanja jedan primerak dostaviti SPOS-u.

Proizvođače pesticida i sve druge odgovorne kompanije SPOS je pozvao da potpišu ovu Deklaraciju.

Deklaracija o zaštiti pčela u Srbiji

U Deklaraciji o zaštiti pčela se navodi da iz godine u godinu, populacija pčelinjih zajednica opada usled masovnog trovanja prouzrokovanog tretiranjem komaraca i krpelja iz vazduha sredstvima i neadekvatnom primenom sredstava za zaštitu bilja.

Pčele su od vitalnog značaja za opstanak biljnog i životinjskog sveta i bez preduzimanja hitnih mera, one će postati ugrožena vrsta.

Važnost pčela za ekosisteme je ogromna. U poljoprivrednoj proizvodnji pčele oprašivanjem povećavaju prinose poljoprivrednih kultura do 80 % i svake godine podignu prinose u poljoprivredi Srbije za više stotina miliona evra.

Potpisnici Deklaracije o zaštiti pčela biće u službi zaštite pčela i istrajno će se zalagati za:

  • Napuštanje prakse tretiranja komaraca i krpelja iz vazduha sredstvima otrovnim za pčele, što predstavlja najveću pretnju njihovom opstanku.

  • Sprečavanje pomora pčela kroz informisanje lokalnih poljoprivrednika o važnosti odgovorne upotrebe pesticida.

  • Jačanje svesti građana kroz medijske kampanje i sredstva javnog informisanja o značaju pčela za očuvanje životne sredine, šire društvene zajednice i proizvodnju hrane.

  • Saradnju sa lokalnim udruženjima pčelara i poljoprivrednika na zaštiti pčela i razvoju pčelarstva u Srbiji za dobrobit čitavog društva.

DEKLARACIJU možete pogledati OVDE

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede