Alijev metod izvođenja matica

alijev metod

Za Alijev metod izvođenja matica potrebna su dva pčelinja društva, kao kod Milerove metode. Jedno društvo daje materijal za izvođenje, a drugo u svrhu nege matičnjaka.

Kod ove metode voštane pantljike zamenjuju satnu osnovu ili ceo izgrađeni sat. Izgrađeni novi sat dodaje se prvom rekordnom pčelinjem društvu i stavlja u košnicu do krajnjeg okvira sa leglom.

matica

Alijev okvir sa satom ostaje u prvom društvu pet dana i u njemu matica zaleže jaja. Okvir sa jajima se vadi iz košnice, pčele sa okvira zbrišu i tako čist okvir se postavlja na sto u horizontalni položaj. Saće se seče zagrejanim nožem na tanke pantljike na kojima su ćelije sa jajima neoštećene. Na pantljikama svaka druga ćelija sa jajima se uništava.

Tanka pantljika se lepi na okvir sa mladim saćem, sa okrenutim ćelijama i jajima prema dole. Ovaj okvir dodaje se drugom rekordnom obezmatičenom društvu iz kojeg su uzeti okviri sa otvorenim leglom za dogradnju matičnih ćelija. Pčele će u takvim matičnjacima odnegovati veći broj matica. Zatvoreni matičnjaci na sličan način dodavaće se obezmatičenim društvima po istom principu kao kod Milerovog metoda.

Dipl. inženjer poljoprivrede Ivica Tomić, PSSS

Saznajte o Milerovoj metodi veštačkog uzgajanja matica

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede