Za preduzetnice u Vojvodini 13 miliona dinara

preduzetnice

Za preduzetnice bespovratna sredstva. Cilj povećanje konkurentnosti, odnosno ukupnog razvoja preduzetništva.

U Holu Pokrajinske vlade danas su svečano uručeni ugovori korisnicima sredstava po Konkursu za dodelu bespovratnih sredstava ženskom preduzetništvu za subvencionisanje troškova nabavke mašina ili opreme, računarske opreme, softvera ili usluge u cilju inoviranja i digitalizovanja procesa proizvodnje i operacija u domenu marketinga i trgovine u 2021. godini.

Nakon usvojenog rebalansa budžeta u septembru tekuće godine, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam objavio je nove javne konkurse, između ostalog i u oblasti ženskog preduzetništva. Njime su dodeljena sredstva u cilju povećanja konkurentnosti, odnosno ukupnog razvoja preduzetništva, dok je sam konkurs osnov za dobijanje de minimis državne pomoći.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević istakao je da je konkurs za žensko preduzetništvo veoma važan, s obzirom na to da statistički podaci pokazuju da još nije dostignuto 50 odsto udela žena u vlasničkoj strukturi privrednih društava. On je naveo da je republički prosek oko 30 odsto, a pokrajinski još manji, te da je stoga veoma važna podrška preduzetnicama i da se prilikom odabira kandidatkinja vodilo računa i o tome koliko žena zapošljavaju.

Zahvalivši preduzetnicama koje su učestvovale na konkursu, Ivanišević je naglasio da je to odličan primer Srbije 21. veka, koji podrazumeva rad, disciplinu, rezultate, požrtvovanje i zapošljavanje novih ljudi.

„Potrudićemo se da vas sve obiđemo i uverimo se da je svaki dinar utrošen namenski, jer to je zalog za neki sledeći dinar i za neke sledeće preduzetnike i preduzetnice koji će dobiti novac, kako bi u razgovoru o sledećim budžetima moglo da se kaže da su sva sredstva utrošena namenski. Čestitam vam na tome što ste preduzetnice“, rekao je sekretar Ivanišević.

Sekretarijat je na osnovu konkursa za žensko preduzetništvo plasirao ukupno 13,1 milion dinara po principu refundacije, od toga 10,7 miliona za kapitalne subvencije i 2,4 miliona dinara za tekuće subvencije, za ukupno 71 korisnika sredstava. Pravo učešća na konkursu imala su privredna društva i preduzetnice sa sedištem ili registrovanom poslovnom jedinicom na teritoriji AP Vojvodine, evidentirani u Agenciji za privredne registre najkasnije do 30. decembra 2019. godine, odnosno imaju aktivan status kao mikro ili mala pravna lica.

U ime Privredne komore Srbije, strateškog partnera Sekretarijata u oblasti ženskog preduzetništva, učestvovala je direktorka Sektora preduzetništva Branislava Simanić, koja je istakla da je cilj tog sektora rad na unapređenju i razvoju preduzetništva u Srbiji, i to kroz dve organizacione jedinice – Stručnu službu za podršku Parlamentu preduzetnika i Kancelariju za preduzetništvo.

Ona je rekla da Sekcija za žensko preduzetništvo nastoji da utiče na ekonomsko osnaživanje žena preduzetnica u Srbiji i promociju razvoja ženskog preduzetništva, raznim vidovima pomoći i podrške, počev od nastupa na sajamskim manifestacijama, preko plasiranja robe i usluga na strana tržišta, do organizacije besplatnih edukacija i radionica, posebno u sferi digitalizacije poslovanja i inovativnosti.

Ugovore su svečano uručili pokrajinski sekretar Ivanišević i direktorka Simanić, najavivši i potpisivanje sporazuma o saradnji između Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Privredne komore Srbije naredne sedmice.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede