Veletržnica

veletrznicaa

Među tržišnim ustanovama regionalnog značaja, tržnice na veliko imaju funkciju da koncentrišu ponudu i potražnju poljoprivrednih proizvoda.

veletrznicaa

 

Na strani ponude učestvuju proizvođačka preduzeća, kao što su agroindustrijski kombinati, zemljoradničke zadruge i poljoprivredna dobra, trgovinska preduzeća koja se bave prometom poljoprivrednih proizvoda na domaćem tržištu i uvozna preduzeća. Na strani tražnje učestvuju trgovinska preduzeća čija je osnovna funkcija snadbevanje maloprodajne mreže u potrošačkim centrima, krupni potrošači, kao što su ugostiteljska preduzeća, menze, bolnice, izvozna preduzeća, prodavci na zelenim pijacama.

Na ovim tržnicama prodaje se raspoloživa količina poljoprivrednih proizvoda, a moguća je i prodaja na osnovu uzoraka, odnosno standarda. Prodaja može biti organozovana prema potrebi i na aukcijski način.

Pored neposrednog uticaja na koncentraciju ponude i potražnje tržnice na veliko doprinose brzom povezivanju kupaca i prodavaca poljoprivrednih proizvoda  tokom čitave godine.

Tržnice na veliko raspolažu sa velikim skladišnim prostorom, koji je opremljen uređajima za rashlađivanje, ventilaciju i klimatizaciju, u kojem su one u stanju da u glavnoj sezoni prispeća robe prihvate, sortiraju, klasiraju, uskladište i očuvaju velike količine poljoprivrednih proizvoda domaće proizvodnje i iz uvoza i da ih kasnije, prema potrebi iznosi na tržište.

Tržnice raspolažu i posebnim prostorijama za dozrevanje južnog voća.

Aukcinoni vid tržnica na veliko rasporostranjen je u Holandiji i Danskoj. Ovde su prodavci i kupci članovi ove ustanove.  

Na Veletržnici se mogu obavljati i specijalizovane usluge u prometu robe, a naročito: 

1. usluge u neposrednoj funkciji prometa robe: otpremanje, dopremanje, isporuka, skladištenje, sortiranje, merenje, pakovanje, kalibriranje i sl. (funkcionalne usluge)

2. usluge podrške i posredovanja u prometu robe: agencijske, posredničke, komisione, usluge berzanskog posredovanja, kontrola kvaliteta i kvantiteta robe, kontrola parametara bezbednosti poljoprivrednih i prehrambenih prozvoda, osiguranje robe, oglašavanje, marketinško istraživanje i sl. (usluge podrške i posredovanja).

Promet roba i usluga na Veletržnici mogu obavljati lica koja imaju svojstvo trgovca u smislu propisa kojima se uređuje trgovina i drugih posebnih propisa.

Pripremio: Todo Terzić, dipl. inž.

POZIVAMO VAS DA PROČITATE I Veletržnica i udruživanje u Italiji primer za Srbiju

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede