SWOT analiza u ekonomiji poljoprivrednog gazdinstva

swot sema

SWOT analiza je tehnika strategijskog menadžmenta za analizu snaga i slabosti gazdinstva, šansi i opasnosti iz okruženja, radi pronalaženja adekvatne strategije ponašanja poljoprivrednog gazdinstva u poslovnom okruženju.

SWOT potiče od pojmova strengths (strateške snage), weekness (strateške slabosti), opportunities (strateške šanse) i threats (strateške pretnje). 

SWOT analiza se obično primenjuje u makroekomomiji – kada se analizira privredna grana, ekonomija regiona ili nacionalna makroekonomija, ali može i u mikroekonomiji – na nivou poljoprivrednog gazdinstva.

SWOT matrica sadrži četiri elementa:

  1. Prednosti – sve što se nalazi pod kontrolom menadžmenta i što će pomoći poljoprivrednom gazdinstvu da ispuni svoje ciljeve.
  2. Slabosti – sve što se nalazi pod kontrolom menadžmenta i što će poljoprivredno gazdinstvo ometati i sprečavati da postigne ciljeve.
  3. Šanse – sve što se nalazi pod kontrolom menadžmenta i što će pomoći poljoprivrednom gazdinstvu da postigne ciljeve.
  4. Pretnje (opasnosti) – sve što nije pod kontrolom menadžmenta i što će poljoprivredno gazdinstvo ometati i sprečavati da postigne ciljeve.

Svrha SWOT analize

Uopšteno govoreći SWOT analiza nastoji da pruži odgovore na izvestan broj pitanja: kakva je trenutna pozicija poljoprivrednog gazdinstva, gde bi menadžment želeo da se poljoprivredno gazdinstvo nađe u budućem periodu, gde poljoprivredno gazdinstvo može da se nađe ako se ne reaguje na trenutnu situaciju, koje i kakve strategije menadžment mora da planira.

Svrha SWOT analize je strategijsko predviđanje i orjentisana je na budućnost u smislu zauzimanja stava na buduće trendove i rizike u poslovnoj aktivnosti i okruženju.

Pripremio: Zoran Beljic

psss.rs                                                                                   

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede