Srpska kompanija jedan od pobednika regionalnog konkursa #OkvirPodrške

Okvir podrske

Kompanija Smart Watering Solutions iz Srbije osvojila je drugo mesto na trećem po redu konkursu NLB Grupe #OkvirPodrške

U oštroj konkurenciji bilo je čak 300 malih biznisa iz čitavog regiona, koji su aplicirali svojim idejama za održivo poslovanje. Prvo mesto ponela je kompanija ANTEJA ECG iz Slovenije, dok se na trećem mestu našla kompanija iz Crne Gore, Montex Electronics.

U okviru konkursa, žiri je najpre na lokalnom nivou odabrao 10 finalista sa svakog tržišta na kom posluju članice NLB Grupe, koji će biti nagrađeni posebnim bankarskim povlasticama, ali i podrškom u vidu promocije na kanalima medijskog partnera projekta. Nakon toga međunarodni stručni žiri izabrao je tri najbolja među njima, koja će NLB Grupa nagraditi sa 50.000, 30.000 i 20.000 evra za realizaciju održivih ideja, dok će konsultantska kuća Deloitte obezbediti besplatne osmočasovne konsultantske usluge na temu uspešnog uvođenja održivog poslovanja u strateške i operativne procese u kompaniji.

„Sa velikim zadovoljstvom možemo da kažemo da je naš projekat #OkvirPodrške podstakao razmišljanje i diskusiju o održivoj budućnosti u našem regionu, Jugoistočnoj Evropi, i da smo pronašli kompanije koje će pomoći u ostvarenju tog cilja. Ovaj projekat pokazao je da ne manjkamo sa ljudima koji odgovorno i dalekosežno razmišljaju, i trude se da svojim delovanjem obezbede bolji kvalitet života za sve generacije koje dolaze. Sudeći po idejama i inovacijama kompanija koje su učestvovale u projektu, nemamo čega da se plašimo kada je reč o održivoj budućnosti. Drago nam je što možemo da doprinesemo da pobednici konkkursa promovišu i sprovedu svoje ideje u delo. Još jednom čestitam svim finalistima i pobednicima“, istakao je Blaž Brodnjak, CEO NLB d.d, koja je na čelu NLB Grupe, na proglašenju regionalnih pobednika projekta.

Srpska kompanija pomaže poljoprivrednicima da automatizuju sisteme za navodnjavanje

Na trećem po redu konkursu #OkvirPodrške prvo mesto je osvojila slovenačka kompanija ANTEJA ECG, koja je razvila alat za podsticanje održivih lanaca vrednosti pod nazivom Generator lanca vrednosti (VCG.AI). Koristeći veštačku inteligenciju, ovaj izum će smanjiti emisiju CO₂ za 30.000 tona, a u narednih pet godina i otpad za više od 100.000 tona.

Drugo mesto pripalo je kompaniji iz Srbije, Smart Watering Solutions, čiji projekat ima regionalan uticaj i veliki potencijal da prodre na svetsko tržište. Srpska kompanija je svoje napore u oblasti održive budućnosti usmerila ka razvoju rešenja za pomoć poljoprivrednim proizvođačima da automatizuju sisteme za navodnjavanje koristeći senzore i mobilnu aplikaciju, čime će obezbediti uštedu i u potrošnji vode.

Treće mesto pripalo je kompaniji Montex Electronics iz Crne Gore, koja je razvila platformu Mokos za rano otkrivanje požara i pravovremeno obaveštavanje nadležnih službi putem centra za aktivno praćenje.

U Srbiji su pored kompanije Smart Watering Solutions, među finalistima bili i: White Lemur Soma, FarmIT, MT-KOMEX, Eon+, Nortran, Vodena, Savema Inovacije, Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu / Centar za lasersku mikroskopiju i Ekokoncept Pogon.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede