Srbija treba postupno da usvoji pravne tekovine za poljoprivredu

prezentacij atraktora u radu

Činjenica da poljoprivreda zapošljava veliki deo radne snage i ima važno mesto u budžetu EU, ali i zemalja kandidata, kao i da Zajednička poljoprivredna politika (CAP) sadrži četvrtinu svih pravnih tekovina EU, govori o značaju tog sektora, rečeno je 22. juna na brifingu o poglavlju 11 u pregovorima o pristupanju EU koje se odnosi na poljoprivredu i ruralni razvoj.

Eksperti kažu da srpski poljoprivrednici moraju ozbiljno da se pripreme za trošenje daleko većih sredtstava kada budu u EU ali i mnogo jaču konkurenciju.

Ekspert projekta Pravna podrška pregovorima (PLAC II) Miroslav Božić rekao je da poglavlje 11 predstavlja najznačajniji deo pravne tekovine EU, preko 100.000 stanica pravila, i da je potrebno postupno usvajanje.

Božić je istakao da je u budžetu EU za 2014-2020. za CAP namenjeno 408 milijardi evra od čega gotovo 77% za prvi stub – direktna plaćanja i tržišni podsticaji, a ostalo za drugi stub – ruralni razvoj.

Stučnjak projekta PLAC II, kroz koji EU pomaže Srbiji da poboljša usklađenost domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU i sprovođenje pravnih akata i da unapredi kapacitete relevantnih institucija za vođenje pristupnih pregovora, ocenio je da je lakše koristiti direktna plaćanja nego sredstva za ruralni razvoj.

„Zato je važna izgradnja administrativnih kapaciteta danas, da bi sutra mogli da potroše sredstva“, istakao je Božić.

On je govorio i o Zajedničkoj organizaciji tržišta poljoprivrednih proizvoda u EU (CMO) na koju je ranije odlazilo 90% budžeta CAP a danas manje od 5%.

CMO podrazumeva niz različitih mera i pravila koja se primenjuju u organizovanju jedinstvenog poljoprivrednog tržišta EU. Obuhvata mere prvog stuba CAP izuzev direktnih plaćanja.

Božić je govorio i o reformi CAP u susret 2020. čiji su osnovni ciljevi konkuretna i održiva proizvodnja hrane, održivo upravljanje prirodnim resursima i uravnotežen teritorijalni razvoj.

Šef sektora operacija Delegacije EU u Srbiji Rihard Maša istakao je na brifingu za novinare u EU Info centru da je u poglavljima 11, 12 (bezbednost hrane) i 13 (ribarstvo), uz poglavlje 27 o prirodnoj sredini, koncentrisano 50 i više procenata evropske pravne tekovine.

Maša je rekao da je Srbija napredovala u pregovorima o poglavju 11, da je skrining gotovo, i ukazao na značaj akcionog plana za transponovanje evropskih propisa u srpsko zakonodavstvo, kao i na značaj izgradnje administrativnih kapaciteta ministarstava, agencija i drugih službi.

Savetnik ministra zaduženog za evrointegracije Srbije Danilo Golubović istakao je da je CAP, koji sadrži obavezujuća pravila za sve članice EU, jedna od najstarijih zajedničkih politika EU.

On je rekao i da će usklađivanje sa EU u oblasti poljoprivrede Srbiji, kada uđe u EU, doneti pristup jedinstvenom tržištu, više potrošača, jedinstvene cene, podršku poljoprivrednicima, regulaciju na planu  konkurencije.

 

Srbija sprema kapacitete za program IPARD

Srbija ubrzano radi na uklanjanju nedostataka koje je uočila Evropska komisija u vezi kapaciteta Uprave za agrarna plaćanja, koja je preduslov za korišćenje pretpristupnih fondova EU za poljoprivredu (IPARD), rekao je Danilo Golubović iz kabineta ministra zaduženog za evropske integracije.

Nakon dolaska i nalaza revizije EK, svi učesnici u tom poslu iz ministarstava poljoprivrede i finansija  rade na tome da se uklone uočeni nedostaci, kazao je savetnik u kabinetu ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije.

Golubović je rekao i da je vlada napravila IPARD grupu na čelu sa ministarstvom finansija i da se  svakih 14 dana analizira šta je do sada urađeno.

„A urađeno je dosta i sada stvari idu u dobrom pravcu“, rekao je Golubović novinarima na marginama brifinga o poglavlju 11 u pregovorima sa EU.

Kako je dodao, u toku je rekonstrukcija zgrade Srbijašuma gde bi trebalo da se rade prve dve mere iz programa IPARD.

Plan je da se do kraja avgusta završi kompletna rekonstrukcija i da se nakon toga ponovo pozove EK u reviziju.

„Kada će to biti, zavisi od njih (EK), a nakon njihovog dolaska, kao i parcijalno, kako bude završen određeni deo aktivnosti, obaveštavaćemo javnost jer ne želimo više ništa da predviđamo“, kazao je Golubović dodajući da „pojedine stvari ne zavise od nas, već od onih koji će vršiti kontrolu“.

Prema njegovim rečima, paralelno se radi i edukacija novozaposlenih u Upravi za agrarna plaćanja.

„Javnost željno očekuje početak aplikacija za IPARD ali je bitno da taj posao bude pre svega odrađen dobro“, zaključio je savetnik ministra zaduženog za evropske integracije.

Prvi konkursi za program IPARD II očekuju se na jesen. Reč je o programu bespovratnih sredstava EU u oblasti ruralnog razvoja za period 2014-2020. ukupne visine gotovo 230 miliona evra.

 

Izvor: EurActiv.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede