Solarni paneli se najviše isplate velikim potrošačima uz umanjenje računa i do 60 %

solarni kalkulator 1

Solarni paneli smanjuju račun za struju do 60 posto potrošačima u crvenoj zoni. Potrošačima do 400 kilovata taj princip ne isplati.

Proizvodnja električne energije za sopstvene potrebe kao kupac-proizvođač je isplativa, ali je potrebno dodatno uskladiti zakonodavstvo kako bi se ovaj institut primenio u potpunosti, a proizvodnja zelene energije od strane građana dodatno zaživela, saglasni su učesnici tribine „Građani i solarna energija – iskustva kupaca-proizvođača u Srbiji“.

Nezadovoljstvo kupaca-proizvođača kada su dobili neuobičajeno velike račune za struju nakon instalacije solarnih panela, nastalo je kao rezultat velikih očekivanja, koje je forsirala država promovišući investicije u solarne panele kao ogromnu uštedu. Do toga je došlo jer nije primenjena uredba kakva je prvobitno trebalo da omogući da se plaća samo potrošena električna energija, a ne celokupna proizvedena energija, od koje su viškovi poslati u mrežu gde se čuvaju za kasnije, kaže savetnica u oblasti prava energetike, doktorantkinja i kupac-proizvođač Varvara Aleksić.

Predlogom Zakona o PDV koji će stupiti na snagu 2023, PDV će se plaćati samo na utrošenu energiju, ali će ostati plaćanje akcize i naknada, odnosno mrežarine na ukupno preuzetu električnu energiju.

Solarni paneli se najviše isplate velikim potrošačima

Kupcu-proizvođaču Nenadu Maričiću je u Elektrodistribuciji Srbije tim povodom rečeno da su Ministarstvu energetike i Ministarstvu finansije predali zahtev za iniciranje promena preostala dva zakona kako bi se uredba u potpunosti primenila kakva treba da bude. Prema njegovim rečima, sistem kupca-proizvođača odnosno proizvodnja električne energije se najviše isplati velikim potrošačima koji su u crvenoj zoni, jer im se cena računa za struju umanjuje i do 60 odsto, a zatim srednjim potrošačima iz plave zone kojima se umanjuje za 45 odsto.

Kako je istakao, prosečnim potrošačima do 400 kilovata se na mesečnom nivou taj princip ne isplati. Ipak, smatra da biti prozjumer ima svojih prednosti i naglašava da se nije pokajao što je postavio instalaciju, ali da je trebalo da napravi manju solarnu elektranu. Saglasan je sa prvim prozjumerom u Srbiji Milošem Lončarom da je važno proceniti koji su potrebni kapaciteti energije i u skladu sa tim praviti kućnu elektranu. Lončar je objasnio da je do nezadovoljstva prozjumera svojim računima došlo i zato što su pravili veće elektrane nego što im je bilo potrebno, te da je bitno uskladiti proizvodnju sa potrošnjom.

farma solarna

Solarni kalkulator, koji je izrađen u okviru projekta Klimatski forum, pomaže da se odredi adekvatna veličina solarne elektrane, kako bi bili izbegnuti neophodni troškovi i kako bi proizvodnja električne energije pokrivala sopstvene potrebe, objasnila je Tijana Jakovljević, asistentkinja na Geografskom fakultetu u Beogradu.

Solarni kalkulator se nalazi na adresi: solar.sumeiklima.org

U pitanju je, kako kaže, algoritam koji na osnovu unetih parametara – potrošnje električne energije, nagiba krova i strane sveta na koju je okrenut, izračunava kolika se može očekivati proizvodnja električne energije iz instaliranog jednog kilovata snage solarnog sistema na krovu porodične kuće. Na tribini je istaknut i značaj viber grupe koja okuplja kupce-proizvođače, gde oni razmenjuju svoja iskustva i u kojoj mogu dobiti mnoštvo važnih informacija, a za više informacija o celokupnoj proceduri „od ideje do zelenih kilovata“ možete preuzeti publikaciju „Kako postati kupac-proizvođač električne energije“ na: cuzs.org.rs/publikacije

Tribina je realizovana u okviru projekta Klimatski forum, koji je podržan kroz program „EKO-SISTEM Podrška reformama u zaštiti životne sredine“, koji sprovode Mladi istraživači Srbije (MIS), uz podršku Švedske.

Solarni paneli pokreću meteorološku stanicu

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede