Reakcija zemljišta je značajna za preporuke primene đubriva. Ona utiče i na izbor đubriva, njihove doze i dr. Za potrebe kontrole plodnosti zemljišta i
primene đubriva koristi se pH-vrednost u M KCL.
Na osnovu pH vrednosti, zemljišta su podeljena u pet grupa:
- alkalna (>7,20 pH u MKCI);
- neutralna (6,51 – 7,20);
- slabo kisela (5,51 – 6,50);
- kisela (4,51 – 5,50) i
- jako kisela (<4,50).
Zahtevi nekih biljnih vrsta u pogledu pH zemljišta
BILJNA VRSTA | pH |
Pšenica | 6,5 – 7,5 |
Ječam | 6,5 – 7,2 |
Kukuruz | 6,5 – 7,0 |
Krompir | 5,3 – 5.9 |
Lucerka | 6,0 – 7,0 |
Kupus | 5,5 – 6,8 |
Paradajz | 5,5 – 7,8 |
Paprika | 6,0 – 6,5 |
Grašak | 6,5 – 7,0 |
Krastavac | 6,4 – 7,0 |
Duvan | 6,4 – 7,0 |
Voće | 5,5 – 8,0 |
Optimalne pH vrednosti za uspevanje pojedinih voćnih vrsta su:
– jabučasto (5,2 – 7,7);
– koštičavo (5,7 – 7,7);
– jezgrasto (6,0 – 7,0) i
– jagodasto (5,1-6,5).
Kao što se vidi sve voćne vrste bolje uspevaju na zemljištu sa slabo kiselom do blago alkalnom reakcijom.
Autor: Valentina Aleksić
psss.rs