Početak realizacije Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije

dron polje

Početak realizacije Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije. Prvi javni pozivi za ostvarivanje prava na podsticaj očekuju se u aprilu 2021. godine.

Projekat konkurentne poljoprivrede u Srbiji pruža mogućnost poljoprivrednicima i mikrom, malim i srednjim preduzećima da dobiju bespovratna sredstva.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je Pravilnik o dodeli bespovratnih sredstava u okviru “Projekta za konkurentnu poljoprivredu Republike Srbije“.

Spomenuti projekat ministarstva koji se realizuje u saradnji sa Svetskom bankom je zapravo deo novog pristupa u poljoprivredi i pružaće podršku poljoprivrednim proizvođačima i mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP), koji žele da nauče, poboljšaju i razviju svoje kapacitete i pretoče znanje iz poljoprivrednog u preduzetnički pristup sa poljoprivrednim resursima.

Projekat će pružiti i podršku institucijama koje se bave razvojem poljoprivrede u Republici Srbiji, tako što će raditi na izgradnji kapaciteta i pomoći im da smanje troškove korišćenjem ITC tehnologije, održivim pristupom ka životnoj sredini i efektivnim rezultatima i povezivanjem poljoprivrednih proizvođača sa bankama i tržištem.

Projekat konkurentne poljoprivrede u Srbiji pruža mogućnost poljoprivrednicima i mikrom, malim i srednjim preduzećima da dobiju bespovratna sredstva u iznosu od 50% od ukupne vrednosti investicije (sa PDV-om), 40 % kreditno finansiraju iz kredita sa poslovnim bankama uz svega 10% sopstvenog učešća, za realizaciju projekata kojim će unaprediti poljoprivrednu proizvodnju gazdinstava i učestvovati u razvoju konkurentnosti poljoprivrede u Republici Srbiji.

Prvi javni pozivi za ostvarivanje prava na podsticaj očekuju se u aprilu 2021. godine.

Trajanje projekta je od 2020. do 2024. godine.

Pravilnik o dodeli bespovratnih sredstava u okviru projekta za konkurentnu poljoprivredu

Uprava za agrarna plaćanja

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede