Par klikova do optimizacije uzorkovanja zemljišta uz platformu AgroSens

AgroSens screenshot app

Samo par klikova za lakše i efikasnije uzorkovanje zemljišta

U ponedeljak, 07.06.2021. održana je promocija projekta Instituta BioSens “Optimizacija mesta i broja uzoraka zemljšta uz pomoć digitalnih tehnologija” u okviru kog su razvijene nove funkcionalnosti digitalne platforme AgroSens.

Platforma pomaže poljoprivrednicima da prate stanje useva na računaru ili mobilnom telefonu, na osnovu podataka prikupljenih sa satelita, dronova, različitih senzora i meteoroloških stanica.

U novoj verziji omogućeno je lakše i efikasnije uzorkovanje zemljišta.

Oskar Marko, pomoćnik direktora za inovacije i razvoj poslovanja Instituta BioSens je objasnio da zbog velikih razlika u tipu i kvalitetu zemljišta, rast biljaka i kvalitet plodova mogu drastično varirati čak i u sklopu jedne parcele.

U skladu sa principima precizne poljoprivrede, svakoj biljci se daje onoliko mineralnog đubriva koliko joj je zaista potrebno, čime se postižu ogromne uštede u proizvodnji i značajno viši prinosi. Uz pomoć najnovije verzije AgroSensa, rekao je Marko, moguće je detektovati granice homogenih zona unutar njive.

Upravo detekcija ovih zona nam omogućuje da saznamo precizne informacije o njihovim svojstvima i tretiramo ih odgovarajućim agro-tehničkim merama, čime se optimizuje čitav proces i postiže veća efikasnost domaće poljoprivredne proizvodnje.

Poljoprivredni proizvođači i savetodavci dobijaju i plan optimalnog uzorkovanja zemljišta, a sama mobilna aplikacija ih navodi do predloženih tačaka uzorkovanja.

Sve podatke o analizama korisnici mogu iskoristiti za razvoj preciznih mapa plodnosti i kreiranje preporuka za varijabilno đubrenje u cilju optimalne ishrane biljaka na celoj parceli, kaže Milijana Vujasinović, rukovodilac Centra za razvoj prozivoda i dodaje da je ovo je još jedan korak Instituta BioSens ka digitalnoj transformaciji poljoprivrede

Platforma AgroSens je besplatna i ima više od 20.000 korisnika, a kroz nju se upravlja četvrtinom ukupnih obradivih površina u Vojvodini.

Platforma se konstantno unapređuje kroz implementaciju BioSensovih naučnih dostignuća, a najnoviju verziju AgroSensa koja omogućava detekciju zona i optimizaciju proizvodnje podržalo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede