Otvoreni dani Digitalne farme počinju uskoro – prijave do 19. aprila

dron polje

Digitalna farma – Uskoro počinju Otvoreni dani digitalne farme. Prijavljivanje je moguće obaviti do 19. aprila u 10 časova (prepodne).

Prvu Digitalnu farmu u Srbiji i regionu osmislio i realizovao je Institut BioSens u saradnji sa poljoprivrednim proizvođačem Krivaja d.o.o.

Digitalna farma omogućuje svim poljoprivrednicima iz naše zemlje i regiona da besplatno i iz prve ruke nauče više o mogućnostima koje im pružaju digitalizacija i nove tehnologije, i to u svakom segmentu ratarske proizvodnje: od pripreme zemljišta, određivanja menadžemnt zona, preko setve, navodnjavanja, ishrane i zaštite bilja, pa do žetve i rаdova na pripremi naredne sezone.

Digitalna farma je postavljena na proizvodnim parcelama komercijalnog proizvođača Krivaja d.o.o. na kojima se u svakodnevnom radu koriste najsavremenije digitalne tehnologije: senzori, dronovi, roboti, sateliti, savremena poljoprivredna mehanizacija.

Posetioci će u toku cele sezone, na Otvorenim danima Digitalne farme u svakoj fazi poljoprivrednih radova, moći da se uvere kako nove tehnologije čine poljoprivrednu proizvodnju efikasnijom – kako omogućavaju uštedu resursa (semena, đubriva, vode, ljudskog i mašinskog rada), kako doprinose smanjenju rizika vezanih za proizvodnju i vremenske uslove, i, konačno, kako dovode do povećanja prinosa.

Na Digitalnoj farmi, posetioci imaju priliku da vide i testiraju različite uređaje, sisteme i mehanizaciju za preciznu poljoprivredu i da kroz direktni kontakt sa poljoprivrednicima koji već koriste najnovije tehnologije, ali i kroz kontakt sa naučnicima Instituta BioSens nauče više, iznesu svoje probleme i zajedno rade na iznalaženju rešenja koja će unaprediti njihovu proizvodnju.

OTVORENI DANI DIGITALNE FARME

digitalna farma logo

Razmena iskustava sa proizvođačima koji koriste principe precizne poljoprivrede i načnicima Instituta BioSens, svakog navedenog dana od 10:00 časova:

  • 27. april 2018.: LoRa sistem za komunikaciju sa senzorima i meteo stanicama – kontinuirano praćenje stanja na njivi

  • 25. maj 2018.: Varijabilno đubrenje – ušteda đubriva i povećanje prinosa

  • 29. jun 2018.: Satelitski snimci u službi poljoprivrede – detaljan uvid u stanje useva

  • 27. jul 2018.: Senzori za vlažnost zemljišta i sistem za navodnjavanje – izbor pravog trenutka i obima navodnjavanja

  • 31. avgust 2018: Upotreba dronova u poljoprivredi – mape za varijabilno đubrenje i procena prinosa

  • 28. septembar 2018: Kombajn sa monitorom prinosa i senzorom vlažnosti zrna – mapiranje prinosa, ocena uspešnosti i preporuke za narednu sezonu

  • 26. oktobar 2018.: Sonda za merenje elektromagnetne provodljivosti zemljišta – određivanje menadžment zona unutar parcele

AgroSens info dani – svakog navedenog dana od 10:00 -12:00 časova – podrška korisnicima digitalne platforme AgroSens, razgovor i razmena iskustava.

LOKACIJA: ekonomija Krivaja doo, Krivaja

KONTAKT – Posetite Digitalnu farmu: digitalfarm@biosense.rs

OBUKA za rad na platformi AgroSens: subota nakon datuma označenog za posetu Digitalnoj farmi (videti datume iznad).

LOKACIJA: Institut BioSens, dr Zorana Đinđića 1, Novi Sad

KONTAKT – prijavite se za obuku: obuka@agrosens.rs

Potrebno je prijavljivanje i najbolje je da se obavi putem sledećeg linka:

https://goo.gl/forms/BG936kn627a5Km3j2

Prijavljivanje je moguće obaviti do 19. aprila u 10 časova (prepodne).

Biće još Digitalnih farmi

Budući planovi Instituta BioSens uključuju otvaranje niza Digitalnih farmi širom Srbije, posvećenih različitim aspektima poljoprivredne proizvodnje – povrtarstvu, voćarstvu, stočarstvu i drugima.

Digitalna farma osnovana je u okviru projekta Instituta BioSens ANTARES, finansiranog od strane Evropske Komisije i Vlade Republike Srbije.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede